« Hem | Ett steg fram och två steg tillbaka Om vår självva... » | Om Michael Moore, 9/11 och valfusket USA:s legitim... » | Recension: Bilderberggruppen och maktens sanna ans... » | CIA förstörde tortyrfilmer Vita huset visste natur... » | Bush backar -- visste redan i augusti » | Ledande presidentkandidat stödde våldtäktsman av p... » | Ladies and Gentlemen: Randi Rhodes! » | Har fantasin några gränser? » | Mer om Iran och USA: Som vanligt hade Bush ingen a... » | Unga pakistanier i amerikansk TV: "98 % tror Usama... »

Snöplig symbolik
Nordic Battle Groups kastrerade lejon

Illustration: Expressen

I Expressen kan man idag läsa om hur lejonet som prydde den svenska delen av snabbinsatsstyrkans Nordic Battle Group förbandstecken, fick offra sin penis, därför att kvinnliga soldater hade klagat. En historia som även har åtskilliga bottnar i heraldikens symboltyngda värld. [BoB Leif]

Tidigare har jag skrivit om bruket av fasces i till exempel den svenska polisens vapen -- alltså inte pistoler, utan vapenskölden. HCA har beskrivit det ännu djupar och även gjort lite undersökande journalistik.
En fascis är ett spöknippe med en instucken bila, och ordet har fått ge namn åt fascismen.
Riksheraldikern hade försvarat denna obehagliga association med att fasces, som symbol för ordningsmakten, gick tillbaka betydligt längre i tiden än till Mussolini och att det egentligen inte fanns något alternativ. Vilket väl får betraktas som ett oantastligt argument, oavsett om det fanns några andra dolda motiv...

Men vad olika heraldiska symboler står för är ett oerhört specialiserat och för vanliga dödliga närmast obegripligt språk. Varje adelsfamilj har till exempel sin vapensköld, och vad den innehåller har vägts och prövats mycket noga. För oss Illuminatijägare är just de hemliga sällskapens fanatiska bruk av symboler, dolda budskap och hemliga tecken en av de mer underhållande delarna i arbetet.

Detta är den ena sidan av historien om förbandstecknet som fick ett kastrerat lejon för jämlikhetens skull. Konstnären som formgivit tecknet är nämligen upprörd:
[...]Vladimir A Sagerlund som är expert på hur vapensköldar ska utformas.
– Ett heraldiskt lejon är en kraftfull och ståtlig symbol med genitalierna i behåll, jag kan inte stå för en beskuren bild, säger han till GP.
Så det var inte först och främst en konstnärlig upprördhet, utan en heraldisk:
[...] vapensköldar med lejon utan genitalier gavs förr till dem som förrått Kronan, säger [Sagerlund].
Till dem som "förrått Kronan"... Snacka om symbolik! Och jag vågar inte spekulera i om beslutet att snöpa lejonet bara handlade om politisk korrekthet eller om några militärer faktiskt ville göra en subtil kommentar.

Sedan skrev jag en lång utläggning om alla dessa upplevda "kränkningar" som blivit en epidemi på senare tid, men beslöt mig till sist för att radera den. Det får bli en annan bloggning...

Andra bloggar om: , , ,

Intressant! Skulle gärna vilja ha en blogg om symboler och symbolik. Hur vi upptäcker att det finns illuminati symboler runt omkring oss. Titta på skatteverkets symbol...
http://www.svenskaklubben.ca/images/Skatteverket-staende-farg.gif

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil