« Hem | Fler goda nyheter: Scientologikyrkan åtalas i Belg... » | Goda nyheter: Inget RFID-tvång i Kalifornien » | Så tillbaka igen till mardrömmarna » | Watergate-spion erkänner medhjälp vid mordet på Jo... » | Tragikomiskt x 2 » | Och så ytterligare en varning Nu från Ron Paul » | 11 september: Och vad är sannolikheten för att DET... » | 11 september: Bara slump, lite slump eller ingen s... » | Maskerade poliser med stenar infiltrerade anti-NAU... » | Gonzales avgår »

Terror, terrorism, terrorisera och terrorister

Att lyssna på Ring P1 är en utmaning som jag sällan klarar av. Som "moderator" sitter just nu Stina Lundberg-Dabrowski, vilket väl på det stora hela borde borga för en ganska god nivå på debatten, oavsett om man nu gillar henne som person eller ej.

En av de som ringde in, tyvärr inte någon lysande debattör, ville hävda att staten Israel och sionismen också kunde beskyllas för terrorism, eller kanske rent av för att vara de verkliga terroristerna i området. Stina svarade då med att säga ungefär: "Men det är väl de som spränger sig själva i luften eller placerar ut bomber bland civila som är terrorister?"

Men det slumpade sig så att just i dagarna är Mona Sahlin på ett besök hos sossarnas broder-/systerpartier i Mellanöstern. Och att hon med egna ögon fick se hur det byggts upp fler än 500 vägspärrar på Västbanken. Inte mellan Västbanken och Israel, utan mellan byarna i området! Bara för att jävlas med dem som bor där och för att förhindra ett normalt liv.

"Separationsstaketet", som Israel kallar det, mellan Israel och Västbanken

Hon fick se den på sina ställen 8 meter höga mur som just nu byggs mellan Israel och Västbanken, som israelerna kallar "separation fence", separationsstaketet. Det kommer att bli över 70 mil långt. (Se en mycket upplysande flash-presentation här.)
Och hon fick tala med en tolvbarnsfar som just fått sitt hus demolerat av israelerna, som påstod att de jagade en misstänkt terrorist.

Så här sa Mona Sahlin till P1:s Mellanösternkorrrespondent, Cecilia Uddén:
– Det är skillnad att se med egna ögon, prata med kvinnor om när vattnet stängs av, om att hjälpa sjuka barn, den vardag som föder hat och rädsla och som ärvs vidare, säger Mona Sahlin.
Du talar om palestinsk vrede, vad känner du själv?
– Ja, jag känner vrede. Det finns något som heter både ledsen och arg. Och chockad.
"Som föder hat och rädsla"... Det är själva definitionen på terrorism. Att terrorisera. Vilket varit Israels strategi gentemot palestinierna ända sedan staten bildades 1947.

I en av mina tidigare artiklar berättar kärnvapenforskaren Leuren Moret om hur Israel använde utarmat uran under terrorbombningen – se, där dyker ordet upp igen – av Libanon förra året.
Svenskar används just nu för att desarmera upp till en miljon icke detonerade splitterbomber i Libanon. (Läs den meningen en gång till.) Hur många som detonerade orkar jag inte forska i...

Vi lever i en tid där stackars lilla Madeleine McCann är en större och viktigare nyhet än detta. Där till och med en rutinerad journalist som Stina Lundberg-Dabrowski fått begreppen så tillrättalagda i sitt huvud, att när hon hör ordet terrorist, så tänker hon på en arabisk självmordsbombare, inte på det urgamla bruket av terror som ett sätt att kontrollera och kuva hela stater.

The War on Terror – det är ju så man kallar det. Kriget mot rädslan, direkt översatt... Det största hotet i mänsklighetens historia. Det viktigaste krig vi någonsin haft att utkämpa. Den största anledningen till att USA:s presidentkandidater nu trillar över varandra i kraven på att USA (och Israel) måste anfalla Iran.

Och för att vi ska mobiliseras till att uppfatta detta som legitimt och viktigt, för att vi ska acceptera att bli visiterade på flygplatser, videofilmade överallt, avlyssnade och summariskt arresterade, få våra bankkonton konfiskerade och våra ID-handlingar utrustade med små RFID-sändare, måste vi bli ordentligt uppskrämda. Till och med av våra egna ledare.

Och hela denna storslagna skräckpropaganda inleddes den 11 september 2001. Om några dagar är det sex år sedan. Vilket, till exempel, betyder att det finns personer på Guantánamobasen i Kuba som suttit i sex år utan rättegång och under konstant psykisk och fysisk tortyr. Varför tror du att de sitter där? För att vi behöver beskyddas ifrån dem, eller för att vi ska bli påminda om vad som kan hända om vi väljer att känna sympati med dem.

Som Benjamin Franklin sa 1759:
De som kan ge upp grundläggande friheter för at köpa lite tillfällig säkerhet förtjänar varken frihet eller säkerhet.
Eller denna lysande insikt utav ingen mindre än Richard Nixon:
Kom alltid ihåg att andra kan hata dig men de som hatar dig vinner inte om inte du hatar dem. Och då förstör du dig själv.
Men det viktigaste citatet kommer ifrån mannen med fingret:
Antingen är du med oss eller med terroristerna.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Bilden på muren: Det formligen lyser koncentrationsläger-mur om den. Jag tycker det är förvånande att ingen målat hakkors och svarta örnar på den.

Redan när jag var en liten grabb så fick jag lära mig skillnaden på hämnd och rättvisa; att försvara sig är alltid legitimt, men om man hämnas så är man inte ett dugg bättre än den man hämnas på och man blir således själv till en sådan man bekämpar. Ser inte judarna att de i handling har bekommit Nazister?

Näe, de gör inte det.

//steelneck

Chatta med Jan Guillou NU om hans nya bok om terrorism

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2405

Hej.
Ställde 2 frågor till honom på dagens chatt på DN.se.
Ingen fråga kom med.

Bilden pa muren visar inte vad som finns pa andra sidan alltsa pa utsidan.Imaner som forordar vald mot judar-bombfabriker-terrorister o sjalvmordsbombare som forsoker med alla medel att ta sej in i Israel for att doda. Nu sa skapar muren problem for Araberna--dom far det svarare att komma at Judarna o doda dem.

Steelneck:
Det är värre. Israel bedriver en antisemitisk folkmordspolitik OCH en sovjetisk järnridåpolitik – det värsta av två totalitära världar.

Anonym:
Du väljer naturligtvis vilka punkter du vill kommentera – inget om DU, inget om splitterbomber... Det skulle vara intressant att höra vad du tycker om det.

Det skulle vara mycket intressant att höra hur du skulle argumentera om du var en palestinier på "utsidan". Om du var familjefadern som just fått sitt hus demolerat. Om du var en bonde som inte längre kom åt sina fält, eftersom "staketet" dragits mellan det och din by.
Hade du accepterat att ständigt utsättas för kollektiva bestraffningar?
Och är du verkligen så genomindoktrinerad, att du inte inser att det faktiskt finns mycket befogat hat mot Israel bland palestinska flyktingar? Till och med Mona Sahlin ser det ju...

MW

MW Mina kommentarer ar om bilden pa muren. Muren har raddat manga liv o jag kan beratta for dej att iden kommer fran EU. Skammens mur du kanske har hort talas om den??. Det ar svart for mej att satta sej in i Palestinernas problematik. Sjalv sa bor jag pa insidan men givetvis sa har jag vissa kontakter med Araberna i omradet. Efter delningen av landet (FN-47) vilket Israel godtog sa har vi ett flertal krigsherrar som invaderar Israel o efter striderna sa tog Jordanien omradet som heter juda o samarien.Egypten tog Gaza.Aven Syrien tog en liten del av Israel vid Genesarets strand o jordanfloden.Palestiniernas mardrom borjar med den annekteringspolitik som Egypten o Jordanien forde efter kriget. Samarien o Juda var oficiellt Jordanien fram till slutet av -80talet. Da avsade sej Jordanien den delen till Arrafat o resten ar modern terroristhistoria. Men under hela tiden sa fanns dar ingen mur!!! Israeler o Araber kunde bo o arbeta med varandra fram tills sjalvmordsbombarna kom (efter 33 ar). Efter flera svara ar med sjalvmordsbombare sa tog Israel beslutet att vi separerar oss fran Araberna. Araberna ar inte instangda utan vi har stangt ut dom. Nar det galler Gaza sa har vi en ovanlig situation. FNo USA o EU sager att hamas ar terrorister o da har vi idag en liten terroriststat i Gaza. Sa nar det galler Gaza sa behover inte EU o Israel folja gamla avtal som fanns tidigare mellan Israel o PLO. Mona Shalin bor inte har o hennes besok i landet ar BARA politiskt.

Några frågor kom trots allt igenom till Jan Guilliou. Bl a fick han frågan om han trodde Al-Qaida låg bakom attentaten den 11 september. Då svarade han: Ja.

Sen fick han frågan om han kände till 'false flag terrorism'. Då svarade han ungefär: Jag tror inte att 9/11 var påhittat som t ex Tonkinbukten.

Whoohho. Om Guillou tror att översta delen av ett 400 meter högt hus kan falla till marken fortare än vad en golfboll i fritt fall skulle falla samma sträcka, när det finns 400000 ton stål o betong därunder. Då är han mer än lovligt lättlurad, i synnerhet om han dessutom drar sig till minnes det 47 våningar höga WTC-7 som också sjönk ihop med hastigheten av fritt fall vid samma tillfälle. Det var ju kanske dit det fjärde planet var på väg, men sas. fick förhinder.. Så de fick dra ned det i alla fall, de kunde ju knappast bara lämna ett så enormt stort hus mitt i NY fullproppat med bevis i form av sprängladdningar.

Det behöver dock inte vara en klassisk "false flag" där någon ger sig på sina egna för att motivera något som annars aldrig godkänts. Det kan lika gärna vara ett resultat av utomstående med två problem, som då valt att tussa ihop sina problem så att de dränerar och drabbar varandra, så att denne bara kan kliva åt sidan och bara behöva se på. Här är någon funderat mer kring det spåret på ett lite underhållande sätt.

Anonym:
Jag uppskattar ditt svar och ditt resonabla tonläge.

Det är inte lätt för mig att fortsätta den här diskussionen. Dels därför att Muren inte var någon central del av artikeln och min tid är begränsad, dels därför att vi befinner oss på så väsensskilda platser, med så väsensskilda erfarenheter.
Den semitiska konflikten är din vardag och min politiska teori...
Samtidigt som det också innebär att du är mitt uppe i en propaganda och jag kan se det mer utifrån.

Det verkar inte som om du vill se att Muren bara är ännu ett steg i upptrappningen av våldet i regionen. Den är inte någon lösning, bara ännu en provokation att lägga på högen.
Jag är uppvuxen inom den svenska fångvården och jag har sett vad murar gör med människor. Speciellt människor som redan bär på ett stort hat mot samhälle och medmänniskor. Jag har till och med suttit i fängelse själv.
Jag har under ett flertal tillfällen befunnit mig bakom järnridån på 1970-talet, tillsammans med intellektuella motståndskämpar, så jag vet även vad den muren hade för psykologisk inverkan på dem den var rest för.

Muren, alla vägspärrarna, lägren, förnedringen, våldet och de kollektiva bestraffningarna är den perfekta ideologiska grogrunden för "imamernas" proselyter. Israels taktik, kombinerat med dess väldiga militära övertag, är statsterrorism som dessutom är rasbaserad, och att för en enda sekund inbilla sig att detta skulle ha en pacificerande inverkan på regionen är verklighetsfrämmande.

Precis som det i USA finns en stor opinion för att bygga en mur mellan USA och Mexico kan jag tänka mig att stödet för Muren i Israel är omfattande. Det finns en stor grupp i det forna Sovjet som önskar sig tillbaka till tiden innan den muren revs. Men murar är en falsk trygghet, som bara föder ännu mer hat och desperation hos dem som ska stängas inne. (För det är bara semantiskt hårklyveri att kalla det "att stängas ute".) Murar är inget naturligt hinder, utan ännu en form av våld.

Och för dem som befinner sig på andra sidan om den där muren är det alldeles uppenbart, liksom det är för dig, att den enbart är till för att hindra deras rörelsefrihet och möjighet att leva ett fritt och produktivt liv. De har blivit ännu mer ofria, som ytterligare en kollektiv bestraffing för att många av dem för 60 år sedan sparkades ut ifrån det som då var deras hemland.

MW

Till MW fran anonym. Av en handelse just idag sa tog Israel en kand terrorist i Jenin o han hade ungefar 30 bomber i bilen. Nar Araberna blir fredligare sa kanske sakerhetsmuren kan oppnas men idag sa gar det inte.

Till Anonym:

Hur många palestinier har idag av en händelse blivit vägrade att passera diverse spärrar som IDF upprättat här och där och därför inte kunnat komma till läkaren?

Finns hur många fall som hellst där pacienter fått vänta i timtals i spärrarna. Ambulanser med svårt sjuka/skadade i trafikolyckor har vägrats passage. Många har dött medans de väntade på att passera. Mycket tyder att det är medveten politik från Israels sida.

Och på tal om terorister: vad ska man kalla Menachem Begin för?

Du resonerar precis som Hitler. De som är farliga och/eller skadliga för samhället ska spärras in i läger - för Palestina är idag inget annat än ett gigantiskt läger.

Hur var det... "Antingen är du med oss eller med terroristerna." Hur ska det läsas?.. Kanske "Antingen är du med oss eller är du med oss." ?

Skicka en kommentar
Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil