« Hem | Isabella bloggar igen » | Allt tyder på att de sex kärnvapenmissilerna var p... » | Madame Terror – pretentiös saga av Guillou » | Världens första artificiella livsform skapad » | Nu ska Blackwaters bilar få videokameror » | 10-åring straffas för att ha läst Alex Jones » | Jag är Gud! » | Irak köper nu sina vapen i Kina... » | Reform av penningpolitiken. Vad kan vi göra. » | Israel bombar Syrien och världen tiger Vad hände e... »

11 september-trötthet
Testa och se om du är drabbad

Det börjar nu bli tydligt att allt fler har nappat på begreppet 911 fatigue, 11 september-trötthet. Ett mycket bekvämt och ganska oantastligt argument för att inte "orka" bry sig. Men de som försökt lansera det här begreppet har glömt något; för att kunna tröttna så måste man först ha ägnat sig åt det. Och av min erfarenhet att döma, som ju är ganska omfattande på just den här punkten, så är det inte så väldigt många som kan hävda något sådant... Eller har jag fel?

Onsdag 07-10-10: Under natten till idag har det kommit in ungefär 50 förslag på frågor... Det verkar som om vi får göra det här till en underavdelning i Trivial Pursuit!
Men hur begåvade än alla dessa frågor är, så har jag nog misslyckats lite med att förklara "formatet", eftersom det är minst lika viktigt med ett underhållande eller tänkvärt svar -- eller kanske mer korrekt uttryckt, svarskommentaren. (Vi vill ju inte heller framkalla 11 septembertrötthet med alltför tunga och knepiga frågor, eller hur?)
Så jag ska titta igenom förslagen och se om det kanske är en idé att göra detta till en återkommande punkt på programmet, eller om det ska ställas samman på något annat sätt. Kanske någon som är händig med Flash skulle kunna tänka sig att göra detta till ett frågespel?
Stort tack för gensvaret, hur som helst!

Om du stöter på någon som drabbats av 11 septembertrötthet, eller om du själv tror att du fått det, så kan du ju kolla med detta enkla test. Några bra frågor att ställa på en hyggligt enkel nivå (svaren i slutet av artikeln):

1) Hur många dagar efter 11 september tog det innan FBI efterlyste Usama bin Laden som den misstänkte?
a) 5 dagar
b) 45 dagar
c) Han är inte efterlyst för 11/9

2) Vad har alla stålförstärkta höghus som genom historien ska ha rasat på grund av brand haft gemensamt?
a) Alla tre hette något som började på World Trade Center
b) Alla tre rasade den 11 september 2001
c) Alla tre träffades av flygplan

3) Vilka var Saddam Husseins kopplingar till 11 september, enligt president Bush?
a) Han tillhörde finansiärerna.
b) Han hade träningsläger för al-Qaida på irakiskt territorium.
c) Inga alls.

4) Varför dröjde det så länge innan luftförsvaret över USA, NORAD, kom igång efter kapningarna?
a) En av jaktpiloterna hade svårt att stänga sin G-dräkt
b) Trafikledaren glömde att ringa och säga till
c) De öppnar inte förrän 09.00

5) När inträffade anfallet mot Pentagon?
a) 09.43
b) 09.37
c) 09.32

6) Dagen innan, den 10 september, anklagade försvarsminister Rumsfeld sitt eget försvarshögkvarter för att ha slarvat bort en del pengar. Hur mycket?
a) 2,3 tusen miljarder dollar
b) 2,4 tusen miljarder dollar
c) 2,5 tusen miljarder dollar

7) Vad hette den saudiarabiske finansiären bakom George Bushs första egna företag, Arbusto Energy?
a) Salem bin Laden
b) Shafiq bin Laden
c) Usama bin Laden

8) Hur länge stannade George Bush kvar inne i lågstadieskolan, efter att hans stabschef Andy Card viskat i hans öra att de bägge tvillingtornen attackerats och USA befann sig i krig?
a) 5 minuter
b) 8 minuter
c) 26 minuter

9) Charles F. Burlingame III, en före detta stridspilot och kapten på det plan som påstås ha kraschat i Pentagon, genomlevde ett märkligt sammanträffande den här dagen. Vilket?
a) Han hade precis 911 dagar kvar till pensionen.
b) Han hade precis konverterat till islam.
c) Han hade specialstuderat effekterna av om ett kapat plan kraschar in i Pentagon.

10 - ändrad) När det här planet ska ha flugit in mot Washington flög det rakt mot Pentagon. Vad hände sen?
a) Piloten dök direkt ned i byggnaden för att minimera risken att bli nedskjuten innan.
b) Piloten tog sikte på huvudentrén för att åstadkomma så stor förnedring som möjligt.
c) Piloten flög nästan ett helt varv runt huset för att träffa den del av Pentagon som var under ombyggnad och nästan tom på personal.

≈≈≈≈≈≈
Svar:
1) Rätt svar: c.
Den var ganska enkel. UBL är inte efterlyst för 11/9, eftersom FBI anser att bevisen ännu är för svaga. Men det är ändå ganska intressant, eftersom bevisen ansetts tillräckliga starka för att starta några krig...

2) Rätt svar: a och b.
Kanske lite lurigt. De tre hus som rasade den dagen var de hittills enda stålförstärkta höghus som någonsin, varken förr eller senare, ska ha rasat på grund av brand. Det var World Trade Center 1, 2 och 7...
Alternativ c är lite extra lurig, men vi nöjer oss idag med att konstatera att i alla fall WTC 7 inte träffades av något flygplan och hade mycket begränsade skador av rasmassor...

3) Rätt svar: c, "Inga alls!"
Vid ett par tillfällen under de fyra och ett halvt år som kriget i Irak har pågått, har Bush fått frågan om vilken Iraks inblandning var i 9/11. Bägge gångerna har Bush svarat "Ingen alls".
Man kan dels fråga sig varför han inte får den frågan varje dag, och hur det kan komma sig att ungefär hälften av USA:s soldater i Irak tror att Saddam Hussein var medskyldig och att det är därför de är där...

4) Rätt svar: b.
Trafikledarna glömde att ringa NORAD, världens mest avancerade militära luftförsvar, vilket innebar att NORAD inte hade en aaaaaaaaaaning om vad som pågick under tjugo minuter... Det påstår i alla fall NORAD.
Och vi tror naturligtvis på att det är så det har gått till? Man bygger ett enormt övervakningscentrum djupt inne i ett bergrum någonstans i USA, det mest avancerade i hela världen, och väntar sedan på att någon ska ringa och säga att USA har anfallits.

5) Rätt svar: alla... eller ingen?!
Märkligt nog stannade klockorna i den del av Pentagon där explosionen ägde rum redan klockan 09.32, så ingen kan bedöma om det är den första tidpunkten som offentliggjordes, 09.43, eller den senaste, 09.37, som gäller. Och övervakningskameran på parkeringsplatsen säger att det inträffade den 12:e, så vi står helt enkelt bara och gissar.

6) Rätt svar: tack och lov bara a!
Under ett tal den 10 september anklagade Rumsfeld sina egna chefer för att inte kunna redovisa utgifter på 2,3 tusen miljarder dollar. Därför var det också en himla tur för alla inblandade, att det var Pentagons ekonomiavdelning som förstördes vid attacken morgonen därpå.

7) Rätt svar: a (Vad tror ni? Att jag är nån jävla konspirationsteoretiker?!)
Salem
bin Laden är bara en halvbror till Usama. Shafiq, en annan halvbror till UBL, var affärskollega med pappa Bush, George Herbert Walker. På morgonen den 11 september 2001, träffades förresten dessa båda på ett möte med militärkoncernen Carlyle Group i Washington D.C.
Inget att se alltså -- cirkulera!

8. En liten slamkrypare! Rätt svar: c!
De flesta pratar om den här händelsen som om den tar slut när Bush lämnar klassrummet, efter ungefär 6 minuter, klockan 09.12. Men sedan stannar han ju kvar i skolan fram tills presskonferensen, 09.30, och lämnar inte byggnaden förrän ett par minuter efter halv, eller precis när klockorna stannar i Pentagon. Först då kan barnen, lärarna och föräldrarna andas ut. Världens attraktivaste terroristmål "had left the building"...

9) Rätt svar: c
Inte nog med att kapten Burlingame hade lett seminarier om hur Pentagon skulle kunna drabbas om någon kapade ett plan och störtade det i försvarshögkvarteret, han var också gammal stridspilot och välutbildad i närstrid. Det är lite märkligt att han kunde överrumplas tillsammans med sin andrepilot utan att ha gjort något motstånd. Vilket naturligtvis även gäller för de andra tre planen som ska ha kapats. Kaparna hade bara kartongknivar, kom ihåg det...

10) Rätt svar: c – så klart!
Det här inträffar ungefär 45-50 minuter efter den första attacken mot World Trade Center i New York och nästan en halvtimma efter den andra. Man har flugit i perfekt väder, fullt synliga, rakt mot huvudstaden i över 30 minuter. Det borde vara självklart för "kaparna" att de upptäckts, att de förföljs av jaktflyg eller av luftvärn på marken. Att de ens nådde fram till D.C. borde de ha betraktat som ett mirakel.
Av alla teorier om vad som hände flight 77 så är den officiella den minst rimliga, logiska och trovärdiga. Men att säga detta är vansinniga konspirationsteorier...

Andra bloggar om: , ,

Mikael du har helt rätt i det att man förr eller senare av trötthet, eller kanske rättare sagt på grund av att mycket lite nytt verkar hända på fronten, småningom förskjuter problemet 9-11 till dom bakre lagren i hjärnan.

Där har vi ju från tidigare Estonia, Oklahoma, Palmemordet, Ruby Ridge, Jonestown, JFK-Bobby-Marilyn Monroe-härvan m.fl.

Hejsan Alla,

Trötthet eller inte trötthet - det är frågan det, kanske... ?

I mitt perspektiv sett kan ingenting förändras av det som har skett - genom att åter och åter belysa det. Dock - Mikaels svar på sina egna frågor är viktiga - för att kunna kallt konstatera att det hela har skett på ett sätt som hart när inte alls stämmer med den officiell versionen.

Sen är det vars och ens bord att dra sina egna slutsatser av det - och i sina egna dagliga tankar, ord och handlingar agera i en riktning som stimulerar till att detsamma händer igen - fast då troligast i än värre omfattning - eller i sina egna dagliga - och varför inte i nattliga sovdrömmar också - tankar, ord och handlingar agera FÖR något annorlunda.

Skitenkelt - naivt - Förnuftigt - för att inte säga åt hållet Intelligent, kanske... ?

Ha det... :-)
vännen Josef

Hei Mikael,

jeg trodde det skulle bli en eksplosjon av nyheter og spennende saker i tiden rett etter 6-årsdagen. I stedet har det blitt fullstendig dødt, skremmende og mistenksomt stille.

Quiz'en din var "a damn good idea"! Vi trenger litt humor innen 9/11. Hvorfor ikke gjøre quiz'en større, til f.eks. 20 spørsmål, med mange lurespørsmål i? Den kan komme til å gå som en farsott over hele Skandinavia! Jeg hjelper gjerne til med noen spørsmål, hvis du følger opp ideen. Dette kan også være en måte å få nye personer interessert.

Rolf Kenneth

Varför?
Dårens envishet... Som Cato kommer jag att tjata: "För övrigt anser jag att 11 september är den viktigaste historiska händelsen i modern tid. Förmodligen någonsin."

Inget som skett kan kanske förändras, men vi kan förändras av det som skett. Åtminstone dra några lärdomar utav det.

Rolf Kenneth:
Det låter som ett stimulerande projekt! Vi hjälps åt!

MW

ROLIGT!!    =)

ROLIGT!! men jag kunde inte sista frågan...

HA HA HA... Länge sen. Ha det så länge/ Mihra och Journalisten

"För övrigt anser jag att 11 september är den viktigaste historiska händelsen i modern tid. Förmodligen någonsin."


heheheh, det här tyckte jag om!

Kanske avsluta alla atriklar med detta? En rolig grej och samtidigt håller man frågan levade.

Den mest pinsamma och dräpande frågan som frågats allmänheten i USA angående 11 september är vilket årtal det skedde. Jag kommer inte ihåg exakta procentalet som svara fel, men det var säkert över hälften.

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil