Unga pakistanier i amerikansk TV:
"98 % tror Usama är CIA-agent"
"Vem är Usama bin Laden?" frågar en ung pakistanska i 20-årsåldern. "Han är bara en påhittad figur som skapats av USA." En kille i samma ålder säger att han tror att 98 procent av Pakistans befolkning håller med honom om att UBL är en CIA-agent, som bara finns till för att ge muslimer dåligt rykte.
Detta inträffade under ABC News Good Morning America i måndags, under ett segment som handlade om vad människor tycker om USA runt om i världen. Inslaget togs snabbt ner ifrån ABC:s hemsida, men hann sparas av en tittare på YouTube.
Låt mig bara ta upp en av massor av saker man skulle kunna utveckla i samband med detta:
USA vaknade i går morse i den ohyggliga värld där Iran inte längre höll på att framställa kärnvapen. Denna centrala föreställning hade under lång tid gjort hela fiaskot i Irak nästan legitimt. Okej, det hade visat sig att det inte fanns några massförstörelsevapen i Irak, men nu, nu visste man utom allt tvivel att det jobbades på kärnvapen i grannlandet.
President Bush pratade till och med för mindre än två månader sedan om att ett tredje världskrig väntade om hörnet, om inte världen tog i med hårdhandskarna mot Teheran och den avskyvärde förintelsförnekaren, president Ahmadinejad...
Och plötsligt, som en blixt från klar himmel om vi ska tro på Bush, så kommer USA:s samtliga 16 säkerhets- och underrättelsetjänster fram till att Iran och IAEA talat sanning, och att atomprogrammet i Iran är civilt och att den militära delen lades på is år 2003.
Dessutom hjälpte Iran till att störta talibanerna i Afghanistan på amerikanernas sida och folket är känt som det mest USA-vänliga i hela regionen.
Pakistan är en annan femma. Här råder en djupt korrumperad militärdiktatur med ett stort och våldsamt inslag av fundamentalistiska muslimer, man har bevisligen kärnvapen, det är ett centralt land i smugglingen och tillverkningen av opium till resten av världen, man låter Usama och al-Qaida röra sig ostört i gränsområdet till Afghanistan och den sista checken till 11 septemberkaparna på 100.000 dollar kom från den pakistanska säkerhetstjänsten, ISI...
Men president Bush är orubblig i sin övertygelse om att detta är en pålitlig allierad, till skillnad mot Iran. Och inga ansträngningar görs ifrån amerikansk sida för att fånga in UBL.
Fast om det är så att både Pakistan och USA vill skydda al-Qaida, om de där ungdomarna har rätt, så blir det ju plötsligt fullkomligt logiskt.
Andra bloggar om: Osama bin Laden, Usama bin Laden, al-Qaida, Pakistan, 9/11, 11 september, Iran
Om att den politiska 'verkligheten' plötsligt kastats om: Då är det ännu färre som tror de begriper nått, och fler som ger upp och som inte längre bryr sig. Om man fortsätter så med eskalerande vansinne så kommer till sist de flesta att sluta fundera på vad makthavarna håller på med. Vilket väl är avsikten. (Kognitiv dissonans genereras, och ett antal personer kommer i total frikoppling från allt vad sans och vett heter att desperat fortsätta försvara officiell verklighet, jag påminns om scenen i Orwells 1984 där chokladransonen just sänkts från en dag till nästa vilket rapporterades som en höjning till den nya ransonen, och hur alla hurrade... Jag undrar om jag inte såg en motsvarighet i verkligheten för ett tag sedan, fast orkade inte kolla...)
Inlagt av Leif Erlingsson | 5 december 2007 kl. 19:40
En enkel frågeställning. Vem tjatar om UBL och AQ, och vem har intresse av att vi i väst skall ha en avog inställning till muslimer?
BBC är nog de som formulerat de hela bäst i dokumentären Power of nightmares:
In the past our politicians offered us dreams of a better world. Now they promise to protect us from nightmares. The most frightening of these is the threat of an international terror network. But just as the dreams were not true, neither are these nightmares.
Professorn i politisk filosofi Leo Strauss, som utbildat många av de tunga namnen i sittande administration och tankesmedjan PNAC, förespråkade precis detta. I sin bok On Tyranny skrev Strauss om människors naturliga ojämlikhet (sic!) och nödvändigheten att styras av vise män, och eftersom massan inte kan hantera sanning så måste de styrande göra detta i hemlighet. Här upphöjdes alltså lögnen till religion, "noble lies" för att styra massan till vad eliten tycker är bäst för dem (vilket lätt leder till "deadly truths"). Strauss läror var hårt influerade av Machiavelli, Nietzsche och Carl Schmitt, vilket känns igen i saker som att målet helgar medlen så länge staten har fördel av det och att en regering måste ha vissa diktatoriska drag för att kunna vara beslutsam och att en beslutsfattare under konstitutionella lagar måste kunna bryta dem (allt detta kan ses i många av de executive orders som kommit under Bush, men även sådant som typ Patriot Act.). Strauss var född 1899 i tyskland, han var i stort sett uppvuxen under krig och elände, och han såg hur weimar-republiken upplöstes till kaos, han såg också hur nationalsocialisterna återställde "ordning" - Host! Vid krigsutbrottet ordnade Schmitt så att hans vän Rockefeller tog Strauss under sina armar och fick resa till USA. Där han så småningom blev professor i Chicago (under samma tid som Friedman).
"dreams of a better world" - Visioner, alltså ideer, förhoppningar och inte något verkligt. Men dessa mardrömmar är precis lika mycket tankefoster som visionerna var. Det ena en morot, det andra en piska. En dröm och en mardröm.
Power of nightmares avslöjar också att al Qaida inte finns, det var ett påhitt av åklagarsidan i en rättegång som hölls i NewYork i slutet på 90-talet. Anledningen till påhittet var för att kunna döma Usama som ledare för en ambassad-bombning i dennes frånvaro. Ungefär som med maffian, det behöver finnas en organistion med en ledare, för att lagligt kunna åttala ledaren för vad organistionen gjort - på samma sätt som att företagsledare kan anklagas för vad företaget ställer till med.
Tyvärr tycker jag att 911-rörelsen har gjort ett misstag när de talar om "inside job", inte för att det rent sakligt skulle vara fel, utan för att det leder tanken fel och är oprecist. Det finns ett mycket bättre uttryck, och det är "false flag operation". Operationer under falsk flagg i syfte att vilseleda och göra politiskt möjligt, går liksom hand i hand med straussismens mardrömmar och dess "noble lies" och "deadly truths", det blir liksom mer begripligt och förklarande än "inside job".
Passar till sist på att tipsa om ett mycket väl formulerat tal som har en viss bäring på allt ovan som Rick Falkvinge höll vid demokrativeckan i Eskilstuna, det finns på hans blogg under rubriken Effektiv brottsbekämpning eller demokrati?.
//steelneck
Inlagt av Anonym | 6 december 2007 kl. 02:25