« Hem | Yttrandefriheten i USA röstades bort med sifforna ... » | Dissidenter uttalar sig om växthuseffekten » | M/S Estonia: Chalmers ställer sig bakom haverikomm... » | Airbus gör jätteförlust på dollarraset » | Gratis föredrag om 11 september lördag 24/11 i Sto... » | Global Dimming Renare luft kommer att stå oss dyrt... » | Facebook -- hittar man något under ytan? » | Kucinich vinner stor enkät bland demokratiska gräs... » | En större skandal än Watergate men media tiger » | Underhållning à la Google News »

Global War-ming...

Just nu pågår valet i Ryssland. Eftersom denna nation omfattar 11 tidszoner (!), från Kamtjatka till Kaliningrad, kommer det att ta sin lilla tid. Och Putin spelar hårt på stormaktskortet. I USA fortsätter presidentkandidaterna att överträffa varandra i vansinne och mediahoreri med krig mot Iran som största manbarhetsrit. Och i bakgrunden smyger Kina, och visar allt större förakt för sin allt mer insolventa geldenär i öster.

När hangarfartyget USS Kitty Hawk med hela sin eskort, inklusive en atomubåt, ville fira Thanksgiving i Hongkong, vägrade kinesiska myndigheter att låta henne lägga till. Detta var ett smått sensationellt brott mot sedvanlig etikett länderna emellan. Normalt brukar ett 50-tal örlogsmän från USA lägga till i Hongkong varje år. (Det var förresten USS Kitty Hawk som generades av en kinesisk ubåt förra året, som jag skrivit om tidigare.)
Först ursäktade sig kineserna med att det hela hade handlat om ett missförstånd. Något Vita huset var snabba att haka på. "Det var bara en fråga om missförstånd och dålig kommunikation," sa pressekreteraren Dana Perino.

Men så ändrade sig Kina och hävdade att det inte alls var fråga om ett missförstånd, utan en protest mot att USA i oktober bjöd in och gav en medalj till den tibetanske andlige ledaren Dalai Lama. En ännu trovärdigare förklaring är att USA har sålt missilteknik till Taiwan för över 6 miljarder kronor.
Som av en slump har USA på kort tid passerat det trånga sundet mellan fastlandet och Taiwan med krigsfartyg nio gånger...

I det forna Östeuropa växer protesterna mot att USA ska sätta upp ett missilförsvar i regionen. Putin svarade med att Ryssland i så fall kommer att rikta in sitt försvar mot Europa. Han betonade att han fortfarande betraktade Ryssland som en stormakt och med tanke på tillgången på kärnvapen, att det ryska bombflyget tagits ut ur malpåsarna och Ryssland sitter på världens största olje- och gasreserver, finns det en del tyngd bakom de orden.

Även om det de senaste veckorna blivit betydligt tystare i ordkriget mellan Iran, USA och Israel, så är den pyrande krigshärden fortfarande brännhet. I kärnvapennationen Pakistan är situationen fortfarande ytterst instabil.

Det ser onekligen ut som om man laddar för ett ovanligt maffigt nyårsfyrverkeri... Gott slut, kära vänner!

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Tack för din nyårshälsning då. Gott slut!Sannerligen hoppfullt. Men tyvärr har du rätt som vanligt.Kan någon klok och god makt stoppa vansinnet tro?
Vännen Astrid

Valet är tydligen än lovligt riggat. Man har faktiskt rapporterat om att det högst troligt varit mycket fuskande, och två partier ska lämna in om att valet ogiltigföklaras.
Att det kommer bli omval, eller att det blir ogiltigförklarat, det är nog tyvärr att hoppas på för mycket....

Astrid, tyvärr så är nog den bistra sanningen att det finns inget som kan stoppa detta.
Även om det skulle finnas en god och klok makt, så finns det för många onda som tystar denna.
Media, både här och i de flesta länder kan jag tänka mig, är enbart ett redskap för att kunna kontrollera informationen. Det rapporteras enbart om det som följer en agenda. Troligen agendan för NWO, men jag har inga bevis. Indicier finns det så det räcker, men inga hårda bevis...

Mikael:
Som Einstein en gång lär ha sagt: "Bara två saker är oändliga, universum och mänsklig dumhet. Och jag är inte säker på det förstnämnda."

HCA:
Det är en myt att det skulle förekomma valfusk i större omfattning i Rysland idag. Det hör till folkloren att förlorarna anklagar vinnaren för valfusk. Dessutom är Putin så populär att valfusk inte behövs för att hans linje ska segra.


mvh
Ingenjören

Ingenjören:
Nej, Putin behövde aldrig frukta någon förlust, men sjuprocentspärren var lite i grövsta laget tycker jag nog. Och nog hörs det allt fler uttalanden om fusk ifrån observatörerna, även om det kanske inte behövdes.

Men betänk att det en gång i tiden fanns ÄNNU större konsensus därborta -- då regeringen kunde luta sig mot röstsiffror >95 procent från 100 procents valdeltagande! Tror du att Putins KGB-ränder har försvunnit så totalt, om läget varit tajtare?

MW

Godmorgon!

7% är visst för grovt. OSSEs kritik om att valet är "orättvist" kan man ändå bara fnissa åt. När det var klart för alla att Putins parti kommer vinna stort ville OSSE först bojkotta valet med förklaringen om att man fick inbjudan för sent från Ryssland. Sen kom det fram att inbjudan kom 1 månad innan valet och att inbjudan från Grekland inför det grekiska valet kom 1 vecka inför valet och till Österrike blev man inte ens inbjuden.

Sen är själva kontentan av kritiken flummig utan några konkreta fall med valfusk. Kritiken går ut istället ut på mediesituationen i Ryssland inte är tillfredsställande och att medierna inte ger lika mycket utrymme åt alla kandidater.

Nu har vi ett annat val u ett annat stort land i väster och hur behandlas Ron Paul och Dennis Kucnich av amerikansk men även vår svensk media? Rättvist? Kommer OSSE klaga på detta?

OSSEs agerande är politisk och dess syfte är att diskreditera både Putin och Ryssland för att på så sätt skaffa sig en moralisk bas för framtida agerande.

Vissa kretsar här i väst är nog missnöjda med hur Putin har begränsat de sju oligarkernas makt (det finns en hel del intressanta saker om de Ryska oligarkerna och en av de är att de alltid har varit just sju, en annan att de tillhör en och samma etnisk grupp - gissa vilken) och där har vi anledningen till kritiken.

Sen får du ursäkta mig Mikael men du är nog lite naiv om du tror att Reinfeldt inte skulle kunna ta i med hårdhandskarna om det skulle hända nåt i Sverige som skulle hota maktstrukturen på riktigt.

Vi har haft ett annat val nu i helgen i Venezuela. Först trummades det stort i västmedia (inklusive svensk) om valfusk från presidentens sida då man trodde att Chavez linje skulle vinna - tills valkommissionen inte tillkännagav att presidenten förlorade med 1% marginal!

Ja, ingenjören, du får inget mothugg ifrån mig angående ryska valet (intressant med det 7 oligarkerna). Att det med all säkerhet förekom en hel del småfusk i mindre, toppstyrda orter, påverkade nog inte utgången på något sätt. Nej, den allvarligaste invändningen mot att Ryssland skulle kunna kalla sig för en demokrati är hela den korrupta strukturen, med hårt kontrollerad massmedia och förföljelse (och mördande)av oliktänkade och regimkritiker.

Jag är nog inte bara naiv utan också korkad. Vad menar du med att "hota maktstrukturen på riktigt"? Anser du att det är Reinfeldt som sitter på strukturens absoluta topp, så ber jag att få återgälda ursäkten...

I USA har det valfuskats grovt under de senaste två presidentvalen, vilket underlättats av det märkliga elektoratsystemet. År 2000 var det först och främst i Florida och 2004 i Ohio. Och på ett sät som definitivt avgjorde utgången. Och att både Gore och Kerry la sig utan strid ger en mycket obehaglig eftersmak. (En tragikomisk petitess var att republikanerna hävdade att det förekommit valfusk vid senaste kongresvalet, 2006, när de förlorade. Jag utesluter det definitivt inte, men det låter verkligen som projicering.)

Valet i Venezuela, slutligen, var verkligen en örfil mot den västerländska propagandan. Speciellt gillade jag Chavez uttalande, att han faktiskt var tacksam för att resultatet inte blev det motsatta, eftersom det förmodligen hade lett till att landet definitivt klassats som en renoldad diktatur...

MW

Nej, jag är medveten om att Reinfeldt inte sitter på den absoluta toppen men om det skulle hetta till är det hans namntäckning som skulle stå under diverse lagar/dekret som skulle frånta oss våra friheter.

Analogt så styr Putin Ryssland ungefär i samma omfattning som Reinfeldt styr Sverige. Skulle strukturer som tog Putin till makten (gamla kgb rävar, militära höjdare, folk ut statsapparaten) låta honom driva en politik som de inte är tillfreds med? Putin är i mångt och mycket ett ansikte utåt med ett visst inflytande, men inte alls absolut makt som det ofta framställs.

Annars håller jag med dig om allt annat.

Ansikte utåt eller inte, så har jag hört flera seriösa kommentatorer spekulera helt nyktert om att Putin skulle ligga bakom morden på Politkovskaja och Litvineko.
Men om man antydde en liknande samvetslöshet hos en amerikansk president, till exempel, så hade man med all sannolikhet blivit idiotförklarad. Till exempel att han skulle kunna vara inblandad i massmord på egna medborgare...

Och alla tycker att det är helt naturligt! Jag tror inte ens de flesta reagerar när de hör det. Vi är ju så otroligt mycket mer civiliserade och demokratiska i väst...

MW

Just det Mikael. Det är just sådana dubbla mått som jag ville belysa.

Hmmm...ber att få påpeka att det är dens västliga median som är i händerna på en viss etnisk grupp - gissa vilken - som tycks anse det pragmatiskt att göra stora nyheter av hur den politiska(nollan)Gasparov greps. Samma mediaoligarki blåser villigt upp allehanda misstankar mot Putin både vad gäller Pol.& Lit.
Har någon alls tänkt på false flag mord här ?

Om man analyserar Pol och Lit fallen objektivt så kan det mycket väl vara beställt från Kremlj - men också London eller Washington eller Tel Aviv eller...

Det får vi aldrig veta i våra tidningar utan varje tillfälle utnyttjas för att svartmåla personer som motsätter sig vissa gruppers globala maktambitioner.

Och visst är det konstigt att det har skrivits spaltmeter om Kasparov medans Ron Paul knappt nämns i svensk media. Kasparovs mål har varit att bli arresterad för att få extra uppmärksamhet (och utropas till hjälte?) och därför drog han och hundratalet av hans anhängare och försökte forcera polisens avspärrningar runt officiella byggnader.

Om nu RP skulle tillsammans med sina anhängare försöka tränga sig genom barrikaderna runt Vita Huset skulle han istället förklaras som galen.

Inte ett ord om varför RP är så populär i USA (och världen över) i svensk media. Inte heller om varför Putin är populär i Ryssland. Eller jo - Putins popularitet förklaras med Ryssens politiska omognad och rent av genetiska drag till att låta sig ledas av diktatoriska ledare.

Frågar man däremot Ryssen på gatan så säger han att det beror på att Putin har satt stopp för seklets största rån - rån som de ökända oligarkerna stod för.

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil