« Hem | Smugglingen av amerikanska kärnvapenhemligheter: S... » | Den nye Svarte påven Asiatiskt inflytande i Vatika... » | "The End of America: Letter of Warning to a Young ... » | Japanska ministrar utfrågade om 11 september » | Mitt Romneys seger i Michigan taktikröstning från ... » | Valfusk i New Hampshire? 80 % av rösterna har inte... » | Amerikanska kärnvapenhemligheter till salu genom t... » | USA bäddar för nya svepsskäl för att angripa Iran » | Snabbhälsning till alla från MAS » | Primärvalsräkning sker med knappvalstelefon till I... »

Bush och Vita huset:
935 lögner som kostat 100.000-tals liv

UPPDATERAT nedan

Det amerikanska Centret för offentlig integritet har räknat ut att Bushadministrationen ljugit om Irak och Saddam Husseins hot mot världsfreden 935 gånger under de två första åren efter 11 september, 2001. Detta är en nyttig påminnelse om hur illa det är ställt. Och trots att vi är många som pekat på dessa lögner, är det
först nu som svenska massmedier tar det ordet i sin mun. (BoB Mats W.)

När Lars Görling på 1950-talet ville beskriva ett Sverige som helt tappat kontakten med all moral, skrev han den lysande boken 491. Titeln var hämtad från Jesu ord, att man måste förlåta sin broder, inte sju, men sjuttio gånger sju gånger. Lars Görlings fråga var, vad händer när även den siffran passerats?..
Här på UUAA har jag åtskilliga gånger skrivit att Bush och hans neokonservativa hejdukar helt enkelt inte kan tala sanning -- eller snarare, att man medvetet använder lögnen som en metod att trötta ut och frustrera.
Inte ens när det inte finns något att dölja, som till exempel när Bush utyttjade presidentens privilegium och sparkade ett dussin federala domare, kunde han nöja sig med sanningen, utan var tvungen att hitta på att de fick sparken på grund av inkompetens. När det egentligen handlade om att de inte ville specialutreda demokratiska politiker inför kongressvalet 2006.

Centret för offentlig integritet konstaterar försiktigt, att de efter omfattande studier funnit minst 935 uttalanden av George Bush, Dick Cheney, Condoleezza Rice, Donald Rumsfeld och fyra andra i presidentens närhet, som tyder på medvetna lögner om läget i Irak innan invasionen. Och det bara under perioden 2001 till 2003. Alldeles speciellt gäller detta påståendena att Irak var i besittning av massförstörelsevapen, men även att det skulle finnas kopplingar mellan Irak och al-Qaida. (Hussein var en sekulär president och var därför en stark motståndare till al-Qaidas fundamentalistiska retorik.)

Exakt samma taktik använde Vita huset sedan för att piska upp krigshetsen mot Iran. Man samarbetade med al-Qaida och låg bakom många attacker på amerikanska soldater i Irak, president Ahmadinejad var antisemit och förinteseförnekare och ville förinta Israel och Iran hade ett långt framskridet kärnvapenprogram.
När samtliga 16(!) amerikanska underrättelsetjänster förra året konstaterade att Iran skrotat sitt kärnvapenprogram 2004, ljög Bush igen om att han aldrig blivit informerad i förväg om det. Detta för att dölja lögnerna om att Iran var ett större hot mot världsfreden än till och med Irak – ja, han talade faktiskt om ett hotande tredje världskrig – även efter att den nationella säkerhetsrapporten kommit till sin omvälvande slutsats, men innan den offentliggjorts.

Detta är långt ifrån enbart en moralisk fråga. Invasionen av Irak, enligt dåvarande generalsekreteraren i FN, Kofi Annan, genomfördes i strid med FN:s stadgar. En invasion av ett land som inte visat någon aggression mot angriparen, är en krigsförbrytelse. Att ägna sig åt krigshets är en fredsförbrytelse. Och resultatet är att hundratusentals, kanske så många som en miljon irakier mist livet och åtskilliga miljoner tvingats i landsflykt från det allt mer krigssargade landet.

Om nästan exakt ett år ska en ny president flytta in i Vita huset. Irakkriget kommer då fortfarande att pågå. Trots att man nu medger att man agerat på felaktiga grunder – men i god tro, man vilseleddes bara av CIA – så försvarar nästan alla kandidater att kriget fortsätter med att man nu har ett ansvar att återställa det man råkade förstöra. Men eftersom vi vid det här laget borde veta att Irakkriget bara har miliärstrategiska och energipolitiska orsaker, så är detta en skamlös lögn det också. Och den här gången av Bushs efterträdare. Så traditionen går vidare...

Den senaste tidens ekonomiska nedgång har inneburit att Irak inte längre är högst på dagordningen i valdebatterna. Men de neokonservativa fortsätter, sin vana trogen, att ljuga även om detta. Så sent som i slutet av december, när alla redan insåg att USA var i långt framskriden recession, sa president Bush själv att USA:s ekonomi var i strålande form... Den hade aldrig varit bättre!

Men det är inte fråga om mytomani! Vita huset råkar inte vara hemvisten åt en klick patologiska lögnare. Det är en medveten politisk strategi. Samma politiska strategi som ligger bakom lögnerna om 11 september, Katrina-katastrofen, Valeri Plame-skandalen, sexskandalerna med unga pojkar i kongressen, raderandet av hundratusentals e-postmeddelanden från Vita husets servrar och så vidare. För vem vill tro att USA:s ledare skulle ljuga ettusen gånger om något så allvarligt som att starta ett krig mot ett oskyldigt land?

Fast kan man ljuga så skamlöst om det, vad är det som får oss att tro på någonting annat de säger? Någonting alls?

UPPDATERAT:
Think Progress meddelar att det brittiska utrikesdepartementet blivit beordrat att offentliggöra sina uppgifter från hösten 2002 -- ett halvår innan invasionen -- om att Irak hade massförstörelsevapen. Bland annat ska man ha hävdat att "Saddam Hussein hade kapaciteten att avfyra massförstörelsevapen inom loppet av 45 minuter". Whoops...

Dennis Kucinich, min mycket orealistiska favorit till presidentposten, [han har den 24/1 hoppat av som presidentkandidat] kommer i slutet av januari, i samband med SOTU, presidentens årliga tal om tillståndet i landet, att lägga fram sitt krav på riksrätt mot president Bush, berättar radioprataren Mike Malloy. Anklagelseakten omfattar över 50 punkter, att jämföra med Nixons, som hade färre än en handfull...

Vita huset, genom taleskvinnan Dana Perino, kommenterar uppgiften om lögnerna med att det är orättvist att peka ut Vita huset i denna fråga. Missuppfattningen delades av stora delar av världen (inte minst Sverige, min anm). (Men av någon outgrundlig anledning inte Frankrike, Tyskland och Ryssland...)

Vi får inte glömma, att Carl Bildt anställdes av neokonservativa lobbygrupper i USA för att propagera i EU för invasionen av Irak.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , ,

Utmärkt artikel Mikael.

Hälsningar
Ingenjören

Tack Ingenjören!
Kul att höra av dig igen.
MW

Instämmer med Ingenjören...
Intressant att följa hur Kucinich kommer att lyckas. Håller tummarna.

Dana Perino säger "denna studie är inte är värd att ägna tid åt" men direkt efter hon sagt det så tycker hon det är viktigt att poängtera att det var många andra som for fram med samma lögner.
Svårt att bestämma sig tydligen...

Tack för en mycket bra artikel. Är det någon som vet hur man begär ut information & dokument á la FOIA här i sverige (offentlighetsprincipen, typ)?

Jag har fått en krånglig idé.

/Journalisten

Journalisten. Beror väl på vart du ska kräva det från.
Annars kanske detta kan hjälpa:
http://www.finans.regeringen.se/sb/d/1487/a/12528
om du inte redan kikat på det.

Tro det eller inte men jag läste precis samma nyhet som du bloggar om i Hufvudstadsbladet idag. Tala om "main stream news"...

En gång så också.

GooodKvällst Mikael & Co,

”Lögner” kan vara både vackra att se på - och i och för sig goa att lyssna till också KLICKLÄNK

GooodNatt.../önskar vännen Josef

Richard K. Moore på Global Research gör en intressant analys, som möjligen är sann... Att Bush gänget visserligen sprattlar vilt för att få till Iran-krig, vilket i så fall skulle ge oss WW III. Men att makten bakom skynket låtit nyckelpersoner i Pentagon och på andra ställen förstå att det är 'off'. Att Iran är 'off'. Vilket då skulle innebära att man skulle sabotera diverse krigs-provokationsförsök inifrån.

Den nya agendan skulle vara global eutanasi med något mindre totalutplåningseffekt. Man kan spekulera om olika former av miljöbelastning, svält, elektromagnetisk belastning, etc. I Afrika manageras döendet bl.a. genom framprovocerade konflikter.

"Our challenge as a sentient species, and our response if we seek to do anything about the growth-thru-genocide agenda, is to begin to empower ourselves, us ordinary people, without reference to the useless political process. How to pursue our empowerment must be the aim of our investigations, and pursuing that empowerment must be the point of our activism."

Bra länk, Josef. Tack! (För alla andra, så går den till World Economic Forums hemsida för videocasts och podcasts.)

Leif:
Bara det faktum att man offentliggjorde NIE-rapporten om Irans kärnvapenprogram är ett tydligt tecken på att krigshetsarna motarbetas nu. Men jag har ju hela tiden hävdat att 9/11-attqacken mot Pentagon genomfördes för att armén redan då var motståndare till att gå ut i ett anfallskrig i Mellanöstern.

Vad gäller den "globala eutanasin", så får vi väl hoppas att din devis håller: Den som ser får leva... ;)

MW

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil