« Hem | 11 september: Motivet » | Förmodligen en god nyhet Terrorn har blivit ett se... » | 90 minuter terror på CNN – men även ett par minute... » | Nya bin Laden-videon: Han har färgat håret! » | 11 september: Vad gjorde detta plan över Vita Huse... » | Dags för en ny, bredare kommunikation Nya vaken.se... » | Är Craigs toalettbesök något annat än bara en skan... » | Kan inte låta bli USA:s nunnor kräver riksrätt » | Bush erkänner Vet inte själv vad som hände i Irak » | Terror, terrorism, terrorisera och terrorister »

11 september: Serietidningen

En bild ur serietidningen som bygger på den officiella
11 september-rapporten – från SVT


Minnesdagen till ära ägnade sig SVT:s Gomorron åt att titta på böcker om 11 september. Marianne Rundström intervjuade bokrecensenten Magnus Utvik, som ägnat en hel helg åt att läsa på om ämnet, bland annat hela den 800 sidor långa, officiella rapporten från 11 septemberkommissionen.
"Man sitter och skakar i stolen," berättar Utvik.
Dagen till ära har det även kommit ut en serietidningsversion av rapporten.
"Det här är ju fantastiskt," tycker Utvik. "Ge den till era barn så kan de lära sig någonting om hur terrorismen fungerar."
Ja, titta på de bindgalna araberna, med en "diabolisk vision", för att återigen citera Magnus Utvik. Så ser terrorismen ut, det är bilden vi vill ha inpräntad i våra barn...

Det tog bara en helg för Magnus Utvik att förstå hela sammanhanget och att se hur det verkligen gick till. Jag har hållit på i tre år – idag...

Men Magnus ska vara glad för att det överhuvudtaget fanns en rapport att läsa. Det satt nämligen hårt åt. Bush ville inte ha någon kommission alls. När den väl tvingades fram, över ett år efter attackerna, fick man en budget på 3 miljoner dollar och en mycket stram tidsram. Det kan till exempel jämföras med att kommissionen efter Challanger-olyckan fick 50 miljoner dollar och utredningen av president Clintons affär med Monica Lewinsky fick 40...
"Det var meningen att kommissionen skulle misslyckas," säger till och med de bägge ordförandena, Thomas Kean och Lee Hamilton. "Det var vissa saker som inte skulle få komma ut."
Kommissionens sammansätning fick också hård kritik. Många av medlemmarna hade starka band till underrättelsetjänsterna, till Saudiarabien, flygindustrin och vapenindustrin. Till administrativ chef för kommissionen utsågs Philip D. Zelikow, bland mycket annat nära vän till Condoleezza Rice, den dåvarande säkerhetsrådgivaren, och en expert på moderna myter...

Så här skrev Zelikow till exempel i en artikel 1998, som beskrev vad som hade kunnat hända om attentatet mot World Trade Center 1993 hade lyckats fullt ut:
[Om attentatet hade lyckats] hade det följts av en fasa och ett kaos som vi inte skulle förmå beskriva. [...] Som efter Pearl Harbor skulle en sådan händelse delat upp det förflutna och framtiden i ett före och efter. USA skulle kanske svara med drakoniska steg som minskade medborgerliga rättigheter, utökad övervakning av medborgarna, frihetsberövning av misstänkta och dödligt våld." [Övers. Mikael W] Från Foreign Affairs, nov-dec 1998, "Catastrophic Terrorism".

Som om han hade varit och besökt oss idag...

Men det kanske mest upprörande är att det idag är bevisat att de flesta inblandade som vittnade ljög för kommissionen och att misshagliga vittnen, som till exempel transportminister Mineta, helt sonika ströks ur rapporten. Bush och Cheney framträdde visserligen inför kommissionen, men tillsammans och inte under ed. Och naturligtvis bakom lyckta dörrar...

Ingen person utpekades som ansvarig, inga reprimander delades ut till underrättelse- och säkerhetstjänsterna för denna katastrofala blunder. Det blev till och med så absurt, att chefen för CIA, George Tenet, fick medalj... Och det var först i vintras som den nu demokratiska kongressen röstade igenom att kommissionens rekommendationer skulle genomföras.

Att läsa om verkligheten bakom hur den officiella rapporten kom till är ännu mer skrämmande än vad den innehåller. Här har jag verkligen bara skrapat på ytan.

Andra bloggar om: , , , ,

När jag tittade på TV imorse och såg hur Magnus Utvik satt och berömde den här tidningen med sina rent rasistiska teckningar ville jag kräkas!! Jag mådde fysiskt illa. Och en serietidning också, fyfan va osmakligt! Vill de att vi ska låta våra barn läsa det där???

Och hur kunde han bli så berörd av 9/11 Commission Report? Han är väl svag för kiosklitteratur. Den börjar ju iallafall som en riktigt sliskigt sentimental smörja, läs själva de första meningarna:

"Tuesday, September 11, 2001, dawned temperate and nearly cloudless in the eastern United States. Millions of men and women readied themselves for work. Some made their way to the Twin Towers, the signature structures of the World Trade Center complex in NewYork City"

Senare i rapporten kan man hitta mängder med antaganden! Här kommer några stycken:

"Atta apparently took a call from Marwan al Shehhi"

"From this and other evidence, we believe the hijacking began at 8:14 or shortly thereafter.

"As it began, some of the hijackers most likely Wail al Shehri and Waleed al Shehri, who were seated in row 2 in first class—stabbed the two unarmed flight attendants"

"We do not know exactly how the hijackers gained access to the cockpit"....

"Perhaps the terrorists stabbed the flight attendants to get a cockpit key"

"and the hijackers were probably flying the plane"

Full träff Mikael!

Här har SVT nått den absoluta moraliska bottnnoteringen. Hur korkade tror de att vi är? Eller så kanse vi är just så lättmanipulerade?

Barnboken i serieform får mig genast att associera till Joseph Goebbels - på den nivån är vi nu!!! Hur har vi hamnat här?

"Ja, titta på de bindgalna araberna, med en "diabolisk vision"

"Så ser terrorismen ut, det är bilden vi vill ha inpräntad i våra barn..."

Enkel propaganda som går ut på att demonisera en hel folkgrupp, påståenden om terrorismen tagna ur luft som man uppmanar folk att indoktrinera sin barn med... och det får man göra ostraffat och utan att man har möjlighet att argumentera emot. För programledaren gjorde inte minsta ansträngning att argumenterq emot, inga följdfrågor, ingen intellektuell nyfikenhet - bara korkad tomprat och instämmande miner.

Jo, visst fan blir man illamående. Det var nog det mest upprörande jag också sett på väldigt länge.
Inte nog med att det är rasistiskt och förfalskat, det är så ofattbart korkat, förolämpande och journalistiskt inkompetent.

Jag håller på för fullt med min andra artikel för dagen, så ni får ursäkta om jag bara hinner kommentera sporadiskt.

MW

GLAS ISTRE,en regionaltidning i Istrien, utgives från PULA i Kroatien hade idag en mkt djup komentar där man helt ifrågasätter den sk "officiella sanningen" ang. 11 September 2001.

Hälsningar från Adria-kusten !

Kroater har väl aldrig haft svårt att känna igen en konspiration om dom råkar befinna sig på samma planet? ;-)

Tack för att du delade med dig av detta!

MW

Hej Mikael,
Kul att du hitta Zelikow artikeln också. Det Zelikow skrev verkar då ha varit vägledande för 11 september konspirationen (Patriot Act?), men intressant dock att han mer eller mindre drog sig undan 2003 när det smutsiga spelet kring Irak blev en iskall verklighet (om jag minns rätt av vad jag läst).

Det var en liten split i administrationen då och vissa mer "renhåriga" hoppa av och gamla trogna trädde fram i ljuset som tidigare bara väntat (eller verkat) i kulisserna. T ex General Peter Schoomaker, han får alla varningsklockor att ringa med hans koppling till bl a Waco (dök upp civilklädd tillsammans med en annan intressant person och flög in via FBI istället för regulära militära flygen för att undgå att synas i militärens protokoll), givetvis befordrades han och hans kompanjon efter den massakern. Han har fått kritik dessutom för att han inte lyssna på inkommande varningar om en närstående terrorattack (en liten "stand down" eller?) vilket resulterade i al-Qaida bombningen av USS Cole. Och mer finns det att skriva om den herrn.

Det finns så mycket snaskigt runt 11 september att man knappt tror det är sant. Det finns mer att gräva fram i ljuset. Ska vi hjälpas åt?

Det måste vi, Rapidact. Tack för erbjudandet! Och alla andra sanningssökare med, för den delen.
Det är oerhört viktigt att ALLA delar med sig av all information ni sitter på, oavsett om den förefaller avgörande eller inte.

MW

Bra reklam för den här serietidningen vore ju om F . Reinfeldt gjorde ett studiebesök på en förskola och läste högt.

Man blir ju spyfärdig på " PropagandaBurken " !!


mvh S i " Götet "

Herr Utvik är uppenbarligen totalt okritisk i sitt tänkande...ändå anser han sig vara viktig nog att uttala sig i TV om allt mellan himmel och jord (t.ex. om Doris Lessings Nobelpris, utan att själv ha läst en enda bok av henne (!!!))

Hans fullständigt ignoranta uttalanden om 11 september gör honom dessutom till, i bästa fall ett maktens okritiska redskap,
i värsta fall - en mycket medveten och farlig spridare av dessinformation, rasism och dessutom en krigshetsare av en sådan grad att Dick Cheneys hejdukar snart knackar på hans dörr med Haliburton-sponsorpengar.

Utvik har vid flertal tillfällen i intervjuer och artiklar mycket tydligt klargjort sin öppenhet för olika typer av "sponsring" i form av gratismiddagar mm, så kanske detta ovanstående uttalande rörande serieboken helt enkelt är en av hans leveranser till sina "uppdragsgivare".

Utvik...stavas det egentligen inte Quisling?

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil