« Hem | S:t Petraeus och den amerikanska vapenhandeln » | Lars Vilks, Expressen och den virtuelle terroriste... » | Polis tystar debattör med elpistol John Kerry tyck... » | Mikael och Mikael funderar vidare :Om 11 september... » | Var informerad. Var fri... » | Lars Vilks, Expressen och den virtuelle terroriste... » | FNs fredsdag 21 september – och rädslan för att dö... » | Växthuseffekten fortfarande under stark kritik » | Det här börjar bli löjligt... » | Nu kanske ni äntligen begriper rökningens politisk... »

Frihetsgudinnan har stängt för gott...
Ingen Habeas Corpus i USA


Den 18 september var en mörk dag för frihetsälskare. Frihetsgudinnans krona, som varit stängd för besökare sedan 9/11, kommer inte att öppna igen. Man hänvisar till brandsäkerhet och byggnadsregler. Men det var långt ifrån det värsta, det var bara så symboliskt.

I den amerikanska senaten la man ned två omröstningar, på grund av att 44 republikanska senatorer hotat med en så kallad filibuster, en maratondebatt. Det behövs 60 av de 100 rösterna i senaten för att ett lagförslag inte ska kunna hindras av en filibuster.
Den första omröstningen handlade om att lagstifta att amerikanska soldater som varit i aktiv krigsstjänst skulle få minst lika lång ledighet efteråt, innan de kunde kallas in på nytt. Att en enda senator skulle motsätta sig detta är upprörande, men 44?..

Den andra var betydligt allvarligare. Den kanske allra mest grundläggande rätten i ett demokratiskt samhälle är rätten att få sin sak prövad inför domstol. Detta kallar man på latin för Habeas Corpus. I USA tog man bort denna rätt efter 9/11, trots att den finns inskriven i grundlagen, för alla som misstänktes samarbeta med terrorister. Och eftersom det är fritt fram för den amerikanska presidenten att stämpla vem han eller hon vill för att vara en så kallad "fientlig kombattant", innebar det att denna rätt i praktiken hade upphört att gälla.
I förrgår försökte man återinföra Habeas Corpus i den amerikanska senaten. 44 republikanska senatorer hotade än en gång med en filibuster och omröstningen fick läggas ner.

Trots att demokraterna vann majoriteten i både senaten och representanthuset i fjol kan alltså republikanerna på detta sätt fortsätta att sabotera majoritetsbeslut.

Den amerikanska kongressen visade också hur mycket man respekterar den suveräna staten Irak, genom att totalt förbigå den irakiska regeringens sensationella beslut att sparka ut legosoldaterna från det privata företaget Blackwater ur landet. Frågan berördes överhuvudtaget inte! (Här en länk till författaren Jeremy Scahills blogg om Blackwater, med flera videoklipp och länkar.)

President Bushs opinionsstöd fortsäter att dala, men det är fortfarande betydligt högre än kongressens. Bara 11 procent av USA:s befolkning anser enligt en nyligen genomförd opinionsundersökning att kongressen gör ett bra jobb. (För presidenten är det 28-29 procent.)
Och det är fullt förståeligt...
Trots alla högtidliga utfästelser om att valresultatet i november var en folkomröstning om kriget i Irak, har man på snart ett år inte fattat ett enda beslut som syftar till att avsluta det. Tvärtom gav man presidenten en rekordbudget och helt fria händer för den pågående truppökningen. Och båda de demokratiska toppkandidaterna till presidentvalet nästa år, Hillary Clinton och Barack Obama, anser att det finns skäl att eventuellt även anfalla Iran...

Så frihetsgudinnan har verkligen spelat ut sin roll och kommer inte att öppnas för allmänheten igen. Symboliken är hjärtskärande...

Andra bloggar om: , , , , ,

"Frihetens gudinna står på vakt i New Yorks hamn
Om du har en dollar får du rum i hennes famn
Hon som hade fred och frihet som sitt stolta mål
- så synd att hennes huvud var ett hål!"

text:Tage Danielsson

“Var blev ni av, ljuva drömmar om en rimligare jord
ett nytt sätt att leva? Var det bara tomma ord?
Var är dom nu, dom som påstod att dom hade alla svar
men svek alla oss och valde makten? Dom är kvar."

Vilken saknad...
MW

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil