« Hem | 11 september: NIST vet inte vad som hände med WTC ... » | Aaron Russo är död » | Vita Huset har gjort en handbok för motdemonstrati... » | 5 år sedan Cheney förklarade krig mot Irak » | Rökarpogromen » | Giuliani visar sitt rätta ansikte » | Den 18:e har passerat och UFO-videon var fejk... » | Sången till soldaten av Bulat Okudjawa » | Präster utbildas för att dämpa oro vid undantagsti... » | 11 september: Vi hade ingen aning! 12 september: F... »

F.d. minister: Bush är inte blind.
Snart kommer ett nytt 911

ÅTERSKAPAD ARTIKEL FRÅN 19 JULI, 2007. (Tack Kask)

Paul Craig Roberts, biträdande minister under Ronald Reagan, förklarade i en lång intervju med Air Americas Thom Hartmann idag, hur fullkomligt orimligt det är att tro att det som händer i USA är en serie tillfälligheter. Jag kan bara återge delar av intervjun ur minnet, men Roberts argument var verkligen både initierade och mycket skrämmande. (Jag kommer i natt att kunna tanka hem programmet och kanske ge mer exata citat.)

Många politiska experter påstår att George Bush kämpar en heroisk kamp emot opinionen. Att han uppriktigt tror på sitt "krig mot terrorn" och hellre än att ge upp låter det republikanska partiet falla i spillror. Bushs ständiga upprepande av att "historien kommer att upprätta mig", tolkas som att han har en rakryggad och kanske fanatisk övertygelse, som får kosta vad den kosta vill.

Roberts vinklar denna analys på ett annorlunda och skrämmande sätt. För det första konstaterar han att ingen amerikansk regering varit så fixerad vid att göra taktiska och strategiska analyser som denna – Project for the New American Century, PNAC, har i decennier arbetat målmedvetet mot den situation vi har idag, där USA tagit sig rättigheter i relation till resten av världen som inget imperium tidigare försökt sig på.

• Rätten att fängsla vilken person som helst var som helst i världen och spärra in honom eller henne under obegränsad tid utan rättegång och med tortyr som godkänd förhörsmetod.
• Rätten att avlyssna all kommunikation över hela världen utan domstolsprövning.
• Rätten att preventivt angripa alla länder i världen utan stöd från FN.
• Till och med rätten att hindra länder från att bedriva rymdforskning.

Och i botten ligger den kanske mest skrämmande maktfaktorn av alla. 1878-års Posse Comitatus Act förbjuder presidenten att använda militär inom landets gränser för polisiära ändamål. Det enda undantaget har varit 1807-års Insurrection Act, som givit presidenten detta extra vapen i fall av uppror eller konstitutionell kris.
USA har nu ändrat the Insurrection Act till att även omfatta naturkatastrofer, epidemier eller andra allvarliga hot mot den allmänna hälsan, terroristangrepp eller incidenter. Om presidenten – efter eget gottfinnande – bedömer att enstaka delstater inte förmår att upprätthålla ordningen, kan han beordra militären och nationalgardet att träda in, utan att först söka stöd ifrån kongressen.

Men det räcker inte med detta. Den nya lagsiftningen säger att dessa kriser inte behöver inskränka sig till amerianskt territorium. I praktiken skulle alltså ett utbrott av fågelinfluensa i Sydamerika eller ett terroristangrepp i Israel vara skäl nog för George Bush att tillgripa rent dikatorisk makt.

Paul Craig Roberts påstår att även detta varit en långsam och metodisk strategi ifrån den neokonservativa regeringen. De har aldrig haft för avsikt att låta det republikanska partiet gå under tillsammans med Bush och Cheney. Och de har naturligtvis noga följt med i debatten...
De har hela tiden planerat för att innan mandatperioden går ut om ett och ett halvt år så kommer USA att drabbas av en ny nationell kris, ett nytt Pearl Harbor, som kommer att "tvinga" Bush att införa undantagslagar.

Du som följt med den senaste tiden kommer säkert ihåg att president Carters säkerhetsrådgivare och en av grundarna av Trilaterala kommissionen, Zbigniew Brzezinski, varnade för exakt samma sak i vintras. I veckan kunde vi också bevittna hur interna säkerhetsuppgifter offentliggjordes, som hävdade att al-Qaida nu var lika starka som innan 11 september och att de planerade attacker inne i USA. Republikanska presidentkandidater trillar över varandra i krav på att USA måste anfalla Iran, eller låta Israel göra det.

Allt detta pågår just nu. Allt detta är uppenbart för den som har ögon att se med. Men vår svenska regering vacklar inte i sitt helhjärtade stöd för USA och kriget mot terrorn. Inte ett kritiskt ord har hörts ifrån vår statsminister eller utrikesminister. Istället åker regeringen i skytteltrafik över Atlanten för att konsolidera vänskap och samarbete.

Jag förstår om många tycker att det är jag som gör mig skyldig till att ropa "Varg!" Det är en sund reaktion och det betyder att du tänker och analyserar.
Vem vill tro att det någonsin kommer en ny Stalin, Hitler, Mussolini, Franco, Papadopoulos, Salazar, Milosevic, Ceausescu, Tito, Honecker, Pinochet och så vidare, och så vidare, och tar makten i en demokrati? Vem vill föreställa sig att vi någonsin skulle falla för samma knep som Neville Chamberlain, när han efter samtal med Hitler litade på dennes fredsbudskap, "peace in our time"... Vem vill egentligen misstänka alla dessa globala superföretag med sina groteska vinster för att försöka gynna politiker som jobbar för deras sak och inte jordens befolknings?

Det enda jag hoppas är att du lyssnar lika kritiskt på dem som du lyssnar på mig. Och att du, om det inträffar, aldrig låter lura dig att offra din frihet för att få lite falsk trygghet.

UPPDATERAT 070703: Här följer en snabb avskrift och översttning av Roberts uttalanden på Air America:

Jag får mycket kritik för att situationen är betydligt mycket värre än jag hävdar.

När Bush tar sig dessa rättigheter finns det inga som kan ratificera dem. Så det handlar verkligen om en persons absolut makt. De flesta amerikaner säger att de inte har något att frukta eftersom de inte gjort något olagligt. Om så är fallet varför skrev kongressen grundlagen? Skrevs den bara för människor som gjorde något olagligt och hade något att frukta?
Så det amerikanska folket inser inte farorna de står inför.

Med tanke på Bushs bedrövliga opinionssiffror kommer partiet att raderas ut i valet 2008. Många kommentatorer har hävdat att detta är anledningen till att demokraterna inte krävt ett slut på galenskaperna eller kriget, eftersom de föreställer sig att hans impopulära politik kommer att ge dem en jordskredsseger.
Problemet med det här argumentet är att det förutsätter att Cheney och Rove och republikanerna inte inser detta faktum. Eller att republikanerna är nöjda med att partiet krossas efter att Bush har fått göra sin grej.

Det är alltså uppenbart för alla som är uppmärksamma, att Cheney och Rove har något på gång som återigen kommer att samla folket bakom president Bush och det republikanska partiet som genomför kriget mot terrorn. Demokraterna vill förlora.
Något är på gång. Och när det inträffar, oavsett om det är autentiskt eller orkestrerat och iscensatt kommer alla dessa undantagsregler att träda i kraft. I praktiken betyder de att det blir en polisstat där kongressen inte har något inflytande.

Idag har USA ett departement som heter Homeland Security, där Michael Chertoff är minister. För bara något år sedan var det ingen som talade om ett "homeland". Det var samma sak under nazismen i Tyskland. Innan Hitler talade man om "das Vaterland", fäderneslandet, men så introducerade man begreppet "Heimat", hemlandet. Samma sak sker idag i USA.

Jag läste idag på en webbsida att republikanerna ber om ett nytt 11 september. Det är deras enda chans att räddas från att helt raderas ut.
Media domineras idag av fem megaföretag som aldrig skulle ifrågasätta regeringen. Så vi kommer aldrig att få höra sanningen därifrån.
Låt mig läsa upp ett hypotetiskt tal som George Bush kommer att hålla efter nästa attack: "Om ni bara hade litat på mig och stött mitt krig mot terrorn, så hade detta aldrig behövt inträffa. Då hade aldrig dessa nödvändiga inskränkningar på individuella friheter behövt skapa så stor osämja. Om fler amerikaner hade litat på sin regering hade detta aldrig behövt inträffa.
Översatt i all hast av Mikael W.
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil