« Hem | Rökarpogromen » | Giuliani visar sitt rätta ansikte » | Den 18:e har passerat och UFO-videon var fejk... » | Sången till soldaten av Bulat Okudjawa » | Präster utbildas för att dämpa oro vid undantagsti... » | 11 september: Vi hade ingen aning! 12 september: F... » | Tips till George Bush: "Gör som Julius Caesar!" » | Sången till ett liv av Bulat Okudjawa » | Och jag litar fortfarande inte på Ron Paul » | 11 september: Tuben som kunde flyga genom stål och... »

5 år sedan Cheney förklarade krig mot Irak

I morgon är det fem år sedan vicepresident Cheney höll sitt historiska tal inför amerikanska krigsveteraner, där han förklarade att USA visste att Saddam Hussein förfogade över massförstörelsevapen, att han var "tämligen nära" att ha kärnvapen och att hans samarbete med terrorister gjorde detta till en livsfarlig situation för hela den fria världen. (Se här en video där Stephen Colbert minns dessa förljugna dagar.)
För det första är det återigen en slående bild av Vita Huset – det var inte Bush som gav det här talet, utan hans vicepresident. För det andra är det förunderligt att vi än idag försöker förklara detta falsasrium med att man handlade i bästa välmening, det var bara lite fel på underrättelserapporterna. För det tredje är det helt groteskt att man idag bygger världens största ambassad i Irak och 13 permanenta militärbaser, trots att man påstår att man bara kommer att stanna kvar i regionen tills Irak är redo att klara sig på egen hand.

Behovet av att invadera och ockupera Irak förklaras hela tiden med den nya terrorsituation som uppstod i och med 11 september. Hussein var en central spindel i nätet och måste krossas. I dag vet vi att allt detta var en ren lögn. Till och med 11 september var en ren lögn.
Men någon opinion för att ställa USA till svars för detta olagliga krig (enligt bland andra FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan), eller att ens debattera frågan i massmedia, förekommer inte.

För fem år sedan gav Dick Cheney klartecken till dödandet av kanske en miljon civila irakier baserat på en medveten lögn. (Var summan kommer att sluta är ännu höljt i dunkel.) Det gör honom till en av de största krigsförbrytarna i modern tid. Men högst ansvarig är fortfarande president Bush. Ändå ägnar sig även svenska medier mer åt att diskutera vilket hot mot världsfreden som Irans president Ahmadinejad utgör, snarare än ledningen i Washington D.C. Idag ligger minst fem hangarfartyg med understöd i Persiska viken, med siktet inställt på Iran. Israel har uttalat sin önskan att få ställa upp på USA:s sida. Ryssland har nästan i smyg aktiverat sitt kärnvapenförsvar.

Och vi oroar oss för om al-Qaida kommer att genomföra ett terrorattentat...

Andra bloggar om: , , , ,

När kommer vi att kunna läsa artiklar skrivna med skådan klarsynhet i våra dagstidningar?

Mycket bra analys Mikael!

Ingenjörens fråga är kanske den bästa fråga vi kan ställa. Och kräva svar på!
I en av de sista bloggposterna som försvann vid den olyckliga raderingen skrev MW om vikten av att lika kritiskt granska media som vikten av att granska uppgifter på nätet men att ingen ens uppmans till detta.
Minns nu inte ordalydelsen men hoppas på att MW kan återkomma i ämnet vid tillfälle då frågan har ett klart samband med de makter som i dag styr världen.

Mvh/ Kask

Jag misstänker, Kask, att artikeln du hänvisar till faktiskt är en av de få jag haft tid att återskapa.
Du hittar den här.
På Intelligentians blockering finns en annan mediekritisk artikel av Jan-Olof Rönn.

En snabb genomgång av tidningarnas webbupplagor visar utom minsta tvivel på en degenerering som är både pervers och ohederlig. Jag blir faktiskt illamående när jag ser vilken dynga de prioriterar som nyheter.
Okunnigheten, ointresset och den skamlösa kommersialiseringen är påfallande. Fegheten, att inte våga sig på att täcka annat än vad konkurrenterna skriver om, är chockerande.
Men även här är 11 september ett lackmustest. Genom att inte ens försöka sig på en seriös analys av kritiken, utan helt enkelt låtsas som den inte finns – med något enstaka raljerande undantag – har de gjort en redaktionell avvägning, som faktiskt inte är kommersiell, utan först och främst politisk. Hade de bara sneglat på upplagan hade ju detta varit ett utmärkt ämne för lite sensationsskriverier.
Samma gäller ju faktiskt för M/S Estonia.
Jag skulle vilja skriva mer, men hinner inte just nu...

Tack Ingenjören!

MW

Vi är säkerligen flera som konfronterat media om deras felaktiga och bristfälliga rapportering. Jag har definitivt gjort det. Vilka fakta och bevis man än visar för dom, så är det bara tyst. Dom tror sig kunna tiga ihjäl kritiken....
Jag förväntar mig nuförtiden inte ett svar, men visar iaf att deras propaganda inte sväljs av alla.
Men, jag kan ge mig tusan på att dom surfar runt på denna och liknande bloggar, samt hemsidor som vaken.se mm. Koll har dom, men rapporterar gör dom inte.

Passar på nu och säger HEJ! till dessa fega sk journalister och liknande som läser detta..:)

Det vore dumdristigt av mig att här och nu säga HUR jag tror vi kan nå ut till "massan".
Jag har tidigare mejlat dig Mikael om vad jag tror skulle få en reaktion.
Hoppas att något liknande snart kommer att ske.....
/Hans

Det är aldrig fel att då och då gå tillbaka och se den utmärkta dokumentären OUTFOXED
Den handlar om Fox News och Rupert Murdoch, och hur nyheter helt medvetet manipuleras med orwellianska fraser som "Fair and Balanced"...

Vad gäller bloggbevakningen, Hans, så vet jag faktiskt inte. Jag känner ganska många journalister och de flesta läser inte bloggar, eftersom de tycker att det är mest skit. Det är ett kotteri med en mycket speciell kåranda, där genomlysning av och kritik mot dem tystas mycket grovt och medvetet. Och ju känsligare man är för kritik, desto mer kan man misstänka att man har att dölja...

MW

Tänker på det du skrev tidigare här, Mikael. Hur somliga vill göra lite genocide igen. Nu i Irak, och annorstädes. "Som vanligt", kunde man säga.

Om då svenskarna tiger, så samtycker de. Tja, "En svensk tiger", hette det när tyskarna genocidade (eller om det var de allierade bomberna som gjorde det mesta jobbet?). Men tigrar kan ryta till, vilket vore på tiden. Fast det är allt mest tigande man fortfarande hör. Om man nu kan "höra" tigande! ;-)

Runa

Ja, Runa, man vill ju gärna inbilla sig att det finns lite jävlaranamma kvar i våra allt mer anemiska svenska blodomlopp.
Men om vi kunde genomleva det "nationella traumat", Estoniakatastrofen, utan att sedan slå nävarna i bordet och kräva ett slut på detta skamliga ljugande och hemlighetsmakeri, då är jag rädd för att det kommer att krävas en hel del för att få oss att ryta till...

Men det känns faktiskt som om det har börjat mullra lite ;-)
MW

Skicka en kommentar
Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil