« Hem | Frihetsgudinnan har stängt för gott... Ingen Habea... » | S:t Petraeus och den amerikanska vapenhandeln » | Lars Vilks, Expressen och den virtuelle terroriste... » | Polis tystar debattör med elpistol John Kerry tyck... » | Mikael och Mikael funderar vidare :Om 11 september... » | Var informerad. Var fri... » | Lars Vilks, Expressen och den virtuelle terroriste... » | FNs fredsdag 21 september – och rädslan för att dö... » | Växthuseffekten fortfarande under stark kritik » | Det här börjar bli löjligt... »

Svenska vapen gör succé i Irak
"USA väldigt nöjda," säger Boforschef

Den svenska precisionsgranaten Excalibur, som tagits fram av BAE Symtems Bofors i samarbete med den amerikanska krigsindustrijätten Raytheon, används sedan i somras i Irakkriget. (Bugar och bloggar, Rapidact.)
- Den används i Irak av US Army och de är väldigt nöjda. Det är allt vi vet, säger Magnus Ingesson, vd för BAE Systems Bofors, till DinaPengar.se.
Nu har det alltså gott så långt att det inte ens är kontroversiellt att svenska vapen används i krig. Det viktigaste är att köparen är nöjd!

Granaten kan med stor precision träffa mål på upp till 60 kilometers avstånd, uppges det. Frågan som många därmed ställer sig är: till exempel en marknadsplats?
DinaPengar.se skriver:
Nu producerar Bofors och Raytheon en ny serie på över 1 000 granater för US Army som levereras fram till augusti 2008. 49 procent av arbetet görs i Karlskoga. Monteringen sker i Raytheons fabrik i USA. Parallellt fortsätter ingenjörerna att utveckla Excalibur.
Jag läste precis en kommentar från en god vän, där han hävdade att det är ungefär lika orginellt att protestera mot kriget i Irak som att protestera mot pedofiler. Uppenbarligen är det dock lite kvar att göra innan den insikten når upp på beslutande nivå. Till och med Alan Greenspan inser att det här är ett krig som saknar ett militärt syfte, det är bara en fråga om pengar.
När hörde vi senast en skarp protest från den svenska regeringen med det innehållet?

Andra bloggar om: , , , , ,

Vad är det för fel på att exportera till våra vänner i USA? Ni 40-talister har en konstig världsbild tycker jag.

Det amerikanska folket var och är väl fortfarande våra vänner. Den amerikanska regeringen är emellertid ingens vänner längre, de går sina egna ärenden, trotsande allt vad folkrätt heter.

Sverige hade länge parollen: "Alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig." Nu har man lämnat det idealet och befinner sig på ett "slippery slope" mot ett tillstånd av militär lydstat under Nato och EU. Det är för övrigt inte morötter vi exporterar utan högeffektiva vapen som dödar människor i länder vi inte har någon konflikt med.

Vi har fortfarande "parollen" "Alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig.". Det har aldrig hindrat oss från att sälja vapen till en mängd länder.

Amerikanerna är våra vänner och de har valt sin regering, precis som vi har. De befinner sig i krig. Det är vår skyldighet att hjälpa dem. Dessutom har FN givit USA tillåtelse att vara kvar i Irak.

Jag som trodde att Anon skämtade i första rundan...

Amerikanerna är våra vänner, vilket tyvärr är ett skrämmande exempel på hur dåligt sällskap vi hamnat i. De "befinner sig" inte i krig, de har unilateralt, i trots mot FN:s regler, valt att starta krig. Mot en nation som inte var inblandat i 11/9 och inte utgjorde något som helst hot mot dem. Och under de dryga fyra år som kriget pågått har världen bara blivit allt osäkrare och ofriare...

Att det skulle finnas någon som helst skyldighet att hjälpa dem är ungefär lika befängt som att det hade varit vår skyldighet att stötta dem i Vietnam eller, varför inte, stötta den demokratiskt valda regeringen i vår dåtida vännation Tyskland under 1930-talet.

Men det gjorde vi ju, när jag tänker efter! Så fint av oss. Och det gjorde Prescott Bush med! Vi kan i alla fall inte anklagas för att svika våra vänner...

MW

Egentligen borde Bofors betala en del av flyktinghjälpen. Sverige tar ju emot flyktingar från samma länder man säljer vapen till.

Sedan subventioneras vapenforskning av staten, har jag läst, med ca 4 miljarder per år.

För övrigt är väl inte Bofors helvenskt längre?

Det räcker inte med flyktinghjälpen, Hannelore. Bofors profiterar på ett krig som till och med Kofi Annan kallat ett brott mot FN:s stagdar. Det gör dem inte bara till krigsprofitörer, det skamligaste man kan syssla med i ett krig, utan också till medhjälpare till krigsförbrytelser. Åtminstone moraliskt.

Och nej, Bofors är inte helsvenskt längre. Det är inte ens ett enda företag. Den delen som tillverkar Excalibur, BAE Systems Bofors AB, ägs av den brittiska krigsindustrijätten BAE Systems. Sedan finns även Saab Bofors Dynamics, som kontrolleras av Wallenbergs Investor.

MW

Det finns ju något som kallas "Regeringens riktlinjer för vapenexport". Består av 3 punkter om jag inte minns fel. Nu formulerar jag dem i egna ordalag.

1:a punkten handla om att vi ska följa de riktlinjer och överenskommelser som typ sker internationellt via FN, om blockad föreligger.

2:a punkten handla om att mottagarlandet ska uppfylla mänskliga rättigheter (dvs t ex inte utföra tortyr med bajs och böghögar).

3:e att inte exportera till ett land som befinner sig i krig eller i en sådan konflikt som kommer leda till krig.

Men poängen jag ville komma med är att dessa fint formulerade regler aldrig gäller i verkligheten, för våra riksdagsledamöter bankar igenom exportbeslut fast mottagarländerna uppenbart bryter mot en eller flera av punkterna.

De är bara en image, tomma ord, precis som bortgångna Anna Lindhs tal om mänskliga rättigheter hon höll i FN. Den folkkära hycklerskan som mot alla mänskliga rättigheter i största hemlighet skicka ut svenska medborgare till tortyr. Snacka om att glorian föll på sne? Om man inte kunde lita på henne, vem kan man då lita på av våra politiker?

Har jag tråkigt någon dag, kan jag gå in på riksdagen.se och läsa inledningen på deras otroligt komiska beskrivning av Sveriges demokrati.

Demokrati handlar om alla människors lika värde och rättigheter. I en demokrati får alla vara med och bestämma.

I Sverige finns rättigheterna angivna i vår grundlag. Där står det att all offentlig makt utgår från folket och att riksdagen är folkets främsta företrädare. Vart fjärde år är det val till riksdagen och då ska medborgarna utse 349 riksdagsledamöter. De ska representera människorna i Sverige och ledamöterna ska se till att folkets vilja genomsyrar besluten som riksdagen fattar.

Att granaten har provats i strid och av amerikanerna är inte oväsentligt.

"Det har stort marknadsföringsvärde", säger Magnus Ingesson, vd för BAE Systems Bofors.

Marknadsarbetet internationellt har inte riktigt börjat ännu.

"Det är ännu tidigt och vi måste få ned tillverkningskostnaden", säger Magnus Ingesson.


http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3Fstat%3D0%26ArticleID%3D2007%255c09%255c20%255c248980%26SectionId%3DEttan%26menusection%3DStartsidan%3BHuvudnyheter

Att vapenexport till USA är en självklarhet har att göra med att Sverige tycker USA är en positiv kraft i världen. Det kanske inte ni som skriver här tycker, men så tycker både s- och m-styrda regeringar.

Anonym:
Det må vara hur det vill med USA:s "positiva kraft", det handlar faktiskt inte om det i just den här tråden. Det handlar om att man bryter mot svensk lag.
Den lagen är inte först och främst skriven för att du och jag ska förhindras från att sälja någon gammal älgstudsare till terrorister på andra sidan jordklotet, utan den är en lag riktad till den svenska regeringen, oavsett om den är "röd" eller "blå", och den svenska krigsindustrin.
Om det är fritt fram för våra regeringar att välja vilka lagar de ska följa och vilka de kan skita i, så finns det anledning att bli lite kritisk.

Men det är naturligtvis bara romantiskt, demokratisk flummande. I den riktiga världen, där realpolitiker som Anonym lever, så är det ändamålen som är de viktiga, inte medlen. Och just nu är Anonym livrädd för att några muslimer kommer att döda honom/henne i en terrorattack -- då är det helt okej att skjuta först och fråga sedan.

MW

Bra skrivet Mikael...
Att Anonym inte ens kan se det olagliga, ja det är mycket skrämmande....
USA som en positiv kraft...jojo.
Visar på det lilla han/hon tagit reda på, en typisk main-stream-media-marionett...

Possitiv kraft? Låt se..

USA med Bush i spetsen har ju i sin krigsförklaring "kriget mot terror" pekat ut ca 60 länder i världen, som han anser representerar "axes of evil", som stödjer terrorismen i världen.

De neo-konservativa ansåg ju att kalla kriget var 3dje världskriget. Det skulle inte förvåna mig om de nu anser att "kriget mot terror" är 4de världskriget?

USA tillsammans med Israel är de två länderna i världen som är aggressivaste just nu, dvs de är i "Hitler-mode".

Det är nog så att frihet och friheten att tänka själva skrämmer folk, att de hellre väljer att vara passiva slavar. Det kanske därför sådana som Stalin, Hitler och Bush attraherar dem, för att de själva är så svaga? De vill älska starka "auktoriteter" fast det ofta historiskt sett visat sig vara ondskan manifesterad. Dessa människor som står och hejar på när krigen startar är förlorade människor!

Vi andra, som INTE hejar på när krigen sprider sig som en löpeld över världen, känner att ett ansvar vilar på våra axlar, vi kan inte vara passiva, vi vägrar vika oss, vi vägrar bli slavar. Vi är den possitiva kraften världen behöver!

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil