« Hem | Alex, papegojan som begrep noll, är död » | Jag fick ett telefonsamtal från SVT idag: » | Mer magknip Putin upplöser regeringen » | 11 september: Tillfälle (eller tillfälligheter) » | 11 september: Serietidningen » | 11 september: Motivet » | Förmodligen en god nyhet Terrorn har blivit ett se... » | 90 minuter terror på CNN – men även ett par minute... » | Nya bin Laden-videon: Han har färgat håret! » | 11 september: Vad gjorde detta plan över Vita Huse... »

11 september:
"Varför är Sveriges intellektuella så tysta?" undrar bokförläggare

Från vänster: Hesham Bahari, Mikael Wälivaara, Lasse Wilhelmson och Leif Erlingsson
– fyra intellektuella mot strömmen...

Bokförläggaren Hesham Bahari, som driver det högkvalitativa förlaget Alhambra, skrev nedanstående fundering över Sveriges totala tystnad när det gäller frågor om 11 september.

Jag har i över 30 år, eller mer än halva mitt liv, bott i Sverige. Jag har älskat landet, dess människor, dess språk, seder och bruk. Jag har den största sympati för svenskarnas lågmälda, introverta och blyga sätt, som på många sätt stämmer med mitt eget temperament. Jag har inte ens försökt lära mina barn arabiska, utan lät dem växa med det svenska språket som sitt modersmål. Allt detta till trots måste jag erkänna att jag idag, 6 år efter de tragiska händelserna den 11 september 2001, är mer än förbryllad över svenskarnas likgiltighet vad gäller de fakta som så många av världens hederliga journalister, politiker, författare och experter redan har skrivit om och avslöjat beträffande inkonsekvenserna i den officiella versionen om vad som hänt denna för mänskligheten ödesdigra dag.
Nu ser jag att även Robert Fisk, en av världens mest respekterade journalister har tagit ställning i frågan och talat ut. Men var är våra annars så ifrågasättande och sakkunniga intellektuella och författare? Varför tiger Jan Guillou? Varför hör vi inte ett ord från Jan Myrdal? Varför har inte ett enda svenskt förlag, förutom Alhambra, vågat ge ut den minsta lilla skrift när världens stora förlag tävlar med att ge ut böcker som behandlar frågan. Varför tiger våra politiker när engelska, amerikanska och tyska politiker och militärer har talat ut och ifrågasatt de sagor som vi tvingats leva med de sista 6 åren?

Jag har svårt att finna mig i denna tystnad från det land som ledde motståndet mot USA:s krig i Vietnam på 60-talet. Därför skriver jag och fortsätter agitera i hopp om att någon inflytelserik skribent eller politiker vill bryta denna skamliga tystnad. Jag vägrar acceptera att Sverige skulle till den graden sakna civilkurage. Det Sverige jag har bott i så många år och där jag fick chansen att verka för solidaritet mellan folken och dialog mellan kulturerna, det Sverige jag har älskat och respekterat är inte samma land som jag ser kuvat och rädd för att ens säga ifrån, för att ens ställa frågorna, eller bara läsa om dem. Nej, mina herrar och damer som bestämmer över vad vi ska se, höra och läsa i våra svenska medier, om det är så ni vill ha det, då har ni ert Sverige och jag har mitt, precis som Gibran sa på tjugotalet till sina libanesiska bröder och systrar: "Ni har ert Libanon och jag har mitt". Att vapensäljarna och de korrumperade politikerna inte vill att sanningen ska fram förvånar inte mig. Så har det alltid varit, överallt. Men att vår intelligentsia, våra folkkära konstnärer och författare och filmare och journalister inte reagerar, det förvånar mig stort. Det gör ont i mig att se Sverige tiga och blunda. De som tror att problemet inte är vårt problem misstar sig. I globala tider finns inga lokala problem längre. I globala tider finns ett globalt samvete och en global vision.

Hesham Bahari
Alhambra
Andra bloggar om: , , ,

Visst finns det lysande undantag men med smärta tvingas man konstatera detta: Svenskarna är en sällsynt bunt naiva, rövslickande fegisar!

Låt mig fortsätta din tanke, Joakim:
Och som hellre undviker att tänka än tänker mot strömmen och som trivs i en atmosfär där alla tycker likadant och där den som tycker fel är en samhällsfara.

Men – och det är är ett stort MEN – det finns inte heller något annat folk jag stött på, som anser att det är en komplimang att bryta mot et nationella mönstret, där det är en outtalad komplimang att vara "osvensk"...

MW

Sant, svenskar är av en mycket komplex natur! Det finns också en mycket påtaglig vikinga-ådra som, när den väcks till liv, kan förflytta ett monumentalt berg på 0,2 sekunder. Men svensken slumrar djupt, rädd för sin egen styrka?

Men lite rabalder var det i början, jag kommer t ex ihåg ett debattprogram där flera partiledare var samlade. Politikerna ställde sig själva inför ett svårt dilemma, skulle vi våga lämna ut Bin Laden om det visade sig att han fanns i Sverige? Skulle han få en rättvis rättegång i USA? Gudrun Schyman va rättvisans vapendragare då. Sedan övergick diskussionen till Afghanistan, men handlade mest om hur kriget skulle utföras rent tekniskt med bomber eller marktrupper. Någon slags militärstrategisk diskussion kan man säga, en kunskap alla berörda sakna.

Det var en bizarr upplevelse, närmast total förvirring.

Men till 11 september.. Bilderna på tornen som träffades av plan och fullständigt pulveriserades framför våra ögon var en hjärntvättande upplevelse, det väckte starka känslor och avsky hos alla. Att just alla fick se detta hända har en stor betydelse. Det väckte hämndbegär.

Samtidigt som terrordådet utfördes började den officiella versionen planteras i media världen över, Bin Laden var boven i dramat.

Sedan gjorde väl Carl Bildt grovgörat åt alla journalister med att i detalj redogöra officiella versionen i Sverige. De som läste den artikeln då i Aftonbladet timmarna efter terrordådet kommer än idag ihåg den, den var lite annorlunda jämfört med det övriga som skrevs. Idag känns den närmast kuslig att läsa nu efteråt med facit i hand. Han har en längre lite annorlunda version publicerad på bildt.net som också är värt en titt.

Men jag tror den officiella versionen passar många som handsken, den bekräftar gamla fördomar och är en katalysator för en dåld rasism. Attackerar man den officiella versionen, så måste man veta att också attackerar deras "katalysator". Det är vad jag upplever när jag debatterar ämnet i tidningar, det handlar tyvärr inte bara om 11 september för dem som försvarar officiella versionen.

Det ligger jättemycket i det du säger, Rapidact.

Vi kan aldrig komma runt till exempel Erik Åsards klassiska citat ifrån DN, att han och vi andra såg de KAPADE planen flyga in i World Trade Center. Vi SÅG!!! Och hur kan vi förneka våra egna ögon?

Det är som jag skrev i förrgår; om inte tornen – men även byggnad 7 – rasat hade vi förmodligen inte haft den här diskussionen. Det var en absolut förutsättning för kriget mot terrorn.
Men jag ska nog försöka censurera mig själv ikväll...
Den som inte ser att detta är ett medvetet krig mot vårt kritiska tänkande, DIN intelligens och ditt konsumtionsslaveri...

Good luck and good night

MW

Litet tillägg...

Att våga ifrågasätta 11 september är en stor handling. Det innebär för de flesta att hela deras världsbild raseras och vänds upp o ner, precis som tornen. Det är ett stålbad!

Är det ett lätt val? Nej. Det är som att bli barn på nytt och måste upptäcka världen en gång till. Gamla sanningar gäller inte längre.

Hundratusentals oskyldiga människor har fått sätta livet till efter 11 september och ingen blinkar ens åt det. Är alla så hjärntvättade?

När Libanon bombades här om året och världens vrede vände sig mot Israel, så tystades kritiken när ett hemskt terrordåd "avvärjdes" i sista stund (gravida muslimer skulle spränga 11 plan över Atlanten med rikting mot New York/USA med barnmatsbomber) och minnet av det hemska hjärtlösa 11 september gjorde sig gällande igen. Kritiken mot Israel dog ut i media. Varje bomb och terrordåd världen över håller liv i minnet av 11 september. Bomber sprängs ständigt i Irak, har ni tänkt på det?

Är det en global manipulation av folks känslor vi ser? Uträknad i minsta detalj? Hur tacklar man allt detta?

Nä nu har jag skrivit förmycket, men det kändes väldigt viktigt (förlåt Mikael). Gonatt alla!

(Varning: Ironi)

"Jag har sett en film om detdär.."

"Det var den stora mängd flygplansbränsle som orsakade kollapsen"

"Det var ett fantastiskt sammanträffande att man precis höll på med konstruktionsändringar i pentagon, så att faktiskt byggnaden räddades från ytterligare skada. Planet pulvriserades då det träffade marken. Otroligt, men sant"

"Cropcircles? Det var två bröder som gick med plankor..."

Vart jag vill komma är att svenskarna är fantastiskt godtrogna. Vi har varit fast fjättrade vid moral, som effektivt dolt hjärtats röst. Sans är en dygd. Skepsism likaså, men av den typ som vi fått lära oss. De som är av annan tro är fanatiker, hemska tanke, patetiska sökare, nazister, rasister och håll i hatten: paranoida konspirationsteoretiker. (Jag sällar mig stolt till grupperna sökare och konspirationsteoretiker, men vill inte likställas med övriga, som oftast sammankopplas i okunniga sammanhang)
Det vill ju ingen bli stämplad som.
Ett lyckat grepp med andra ord. Och det sitter hårt åt kring vår nation.
/Mihra

En orginallänk till Hesham Baharis text hade inte varit dum att ha till hands vid lämpliga diskussioner annorstädes..

Det här fick mig att tänka tillbaks, MW kommer säkert ihåg det. Ja, sverige har förändrats. Tänk på när U137 gick på grund, sicken skandal, ryssarna stod där med brallorna nere. Det är ju väldigt lätt att börja tänka på en hel del vapenskrammel med tanke på att det hände alldelens utanför en marinbas. Sverige ville inte hjälpa skorven av grundet utan några ord från ryssarna om vad i hela.. de hade där att göra. Skorven riskerade dessutom att glida av grundet pga. vädrets makter, och ryssarna började skramla med sin flotta på gränsen till svenskt vatten.. Hela världen såg på. Men vad gjorde sverige? Jo, vi körde dit en stor, ful och väldigt obeväpnad isbrytare! Med ordern - Tryck upp skorven på torra land om den börjar glida av grundet.

Fullständigt genialt, fraser som "full i fan" far i ens huvud. En sådan "guts" tror jag inte existerar idag, skulle något liknande hända idag så skulle vi antagligen göra något oerhört dumt på grund av ren å skär pinka-på-sig rädsla.

//steelneck

Jag håller inte med om Jan Guilou.
När jag läste intervjun på vaken.se så slog det mig, han svarar för kort.
Visst frågorna är ställda i JA/NEJ format. Men brukar inte folk lägga till en liten formulering också, fast han kanske inte tog vaken.se på så mkt allvar..,

Men tänk så här, han säger Ja. Utan någon tillägg. Vet om att han kan få problem om han säger vad en man med sin rätta logik skulle kunna få fram. Annars är han väldigt bra på att ifrågasätta saker och ting.
Genomskinligt enligt mig.

Han visar indirekt att han "menar" motsattsen.

Riktigt bra artikel för övrigt, vi svenskar har ju en så "skön" natur att vi bara satt och väntade på detta. Tragiskt men sant.

Keep it up.

Hökarängsbo : Jan Guilou var en riktig besvikelse, jag har varit med i flera chatter med han och försökt pressa fram svar. I sista chatten då ämnet handlade om hans senaste bok med "terrortema", så kunde inte alla frågorna sorteras bort längre, han vart ställd mot väggen.

Ni kan läsa ett axplock på vaken...

Då undrar jag, har han inte fått ta del av alternativ media? Jag tror inte det. Han är tydligen helt insnöad i sin lya, han har ingen dator, han har inte internet ens! Mailen han får, skriver hans fru ut på papper och tar med sig hem till honom.

Övriga mindre sannolika tankar kring honom, är han för kommersiell idag att han väljer att inte ens tänka i dessa banor? Kanske hans kärlek till Condoleezza Rice har förblindat honom, ni vet väl att kärleken är blind? Hehe..

Men han har en svag punkt, han är ett stort fan av Robert Fisk. Om han får reda på att även Robert Fisk ifrågasätter 11 september, då kanske Guilou tvingas tänka till.

http://www.expressen.se/debatt/1.839556/bodstrom-farligare-an-usama-bin-ladin

Hej Mikael!

Jag har tidigare uppmärksammat Alhambra förlag i Mats och min jakt efter förläggare till vår bok. Du får gärna hälsa din nya vän att vi väldigt gärna skickar vårt manus till honom när så är dags. Som du vet tar vår bok Robotfolket upp 9/11 och mycket mer än så. Den är ju dessutom skriven så att den ska passa en bred publik. Om Alhambra förlag skulle visa sig villiga att öppna marknadsföringskontot så har de en bra chans att också öppna debatten han klokt efterfrågar.

Mvh
Linda Bjuvgård

Hej alla!
Jag märker att det diskuteras liviligare om inte jag blandar mig i, så jag ska försöka hålla mig kort:

Linda: Både jag och speciellt Leif E. har kontakt med Alhambra, så viss lägger vi in ett gott ord för er. Men något marknadsföringskonto tror jag inte att ni ska räkna med – de slåss för sin existens.

Apropå Guillou: Det är mycket som är motstridigt när det gäller honom. Han beundrar som sagt Condi, han föraktar bloggare och anser att allt av vikt hamnar i massmedia, men han är samtidigt den person inom media som fått känna av yttrandefrihetens gränser påtagligare än någon annan, i och med fängslandet efter IB-avslöjandena. (Hela den historien går fortfarande att läsa på FiB-K:s hemsida, och den slår alla hans Hamilton-böcker med hästlängder.)
För mig känns det onekligen som om han sålt sig, blivit en svensk "grindvakt", som till exempel Chomsky i USA. (Leif Erlingsson uttryckte det bra om en annan välbekant person med radikala men inte omstörtande åsikter: "Han markerar gränsen för den samhällskritik som är tillåten." Uttrycker man ännu mer radikala åsikter än dessa, då platsar man inte längre ens i debattens farstu...

Det är på det stora hela fascinerande att se hur många av de vänstermänniskor som på den tiden talade om att man skulle infiltrera det borgerliga samhället och rasera det inifrån, som idag har blivit stormrika och på alla sätt bevakar sina positioner snarare än att försöka såga av grenen de sitter på...

En originallänk kan jag tyvärr inte erbjuda, eftersom detta kommer ifrån ett e-postmeddelande.

Mihra, kul att se dig igen, och även att höra att du är en stolt CT!
Ska jag våga mig på någon generalisering om varför svenskar är som vi är, så tror jag att en mycket viktig anledning är att vi huvudsakligen var fattiga, obildade, närmast livegna bönder tills för mindre än ett sekel sedan. Och geografiskt befann vi oss på en återvändsgränd längst uppe i norr, där det inte förekom något spännande och vitaliserande inflöde av nytt blod, med ytterst få undantag...
Det är så lätt att glömma.

MW

Hej igen!

Du behöver inte rekommendera vår bok på något sätt, speciellt med tanke på att du inte har läst den ännu (den är ju inte klar). Jag är mest ute efter att göra vår bok synlig på marknaden och tänker att det ingår i paketet nätverkande.

Och just därför vill jag här med bjuda in dina läsare till att kika på Robotfolkets egna hemsida: www.robotfolket.sederholm.nu

Vänligen
Linda

Mikael,
Citat: "Han markerar gränsen för den samhällskritik som är tillåten."

Det stämmer nog att det är Jan Guillou som symboliserar den gränsen. Han har fritt spelutrymme och har dessutom råd att ge verbala käftsmällar.

Då får vi hjälpas åt att tänja på den gränsen, man kanske kan påverka honom undermedvetet? Jag fullständigt bombadera han angående Bodströmsamhället i en chatt vid förra boksläppet, så vips skrev han "Fienden inom oss". Man kanske påverkar lite trots allt?

Linda:

Boken se onekligen lovande ut. Väntar med spänning på att få ett ex i handen.

Vem är den riktiga "boven"..och , vilken är den rätta versionen..?

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil