« Hem | Jag fick ett telefonsamtal från SVT idag: » | Mer magknip Putin upplöser regeringen » | 11 september: Tillfälle (eller tillfälligheter) » | 11 september: Serietidningen » | 11 september: Motivet » | Förmodligen en god nyhet Terrorn har blivit ett se... » | 90 minuter terror på CNN – men även ett par minute... » | Nya bin Laden-videon: Han har färgat håret! » | 11 september: Vad gjorde detta plan över Vita Huse... » | Dags för en ny, bredare kommunikation Nya vaken.se... »

Alex, papegojan som begrep noll, är död


Alex har kallats för världens intelligenstaste fågel, the Bird Brain. Jag hörde nog talas om honom för bara en tre, fyra år sedan, men han gjorde onekligen ett oförglömligt intryck. Häromdagen dog han plötsligt, drygt 30 år gammal.
En intellektuell bedömning av Alex motsvarade ett förskolebarns. Han kunde räkna, han kände igen färger, han kunde abstrahera och kommunicera med tal och, den kanske märkligaste bedriften, han förstod betydelsen av noll...

Vid något tillfälle frågade hans ägarinna, forskaren Irene Pepperberg, vilken färg siffran fem hade på brickan framför Alex. Hon gjorde det bara för att retas med honom, för det fanns ingen siffra fem där den gången. Till hennes stora förvåning svarade Alex, helt spontant: "None." Ingen...

När jag växte upp var det två saker som ansågs skilja människor från de osjäliga djuren. Vi kunde tillverka redskap och vi kunde tänka abstrakt och kommunicera våra tankar med ord. Sedan kom Jane Goodall och visade att chimpanser tillverkade redskap. Så då sprack den teorin. Sedan kom gorillorna som lärde sig teckenspråk, och som kunde tala i telefon via teckentolk och som sedan mindes vad de hade talat om. En av gorillorna svarade på frågan om vad döden var: "Comfortable hole, hallo."

Men vi kunde i alla fall lita på zoologerna när de sa att guldfiskar bara hade ett minnesspann på någon minut. Därför var det så bekymmersfritt att ha de i små glasskålar. Tills någon kom sig för att testa det och försöka dressera guldfiskar och fann dem synnerligen lätt- och snabblärda för även ganska avancerade konster.

Och hur var det då med papegojor, beostarar och andra fåglar som kunde "prata"? Jo, de härmade bara sina människokamraters läten för att det var ett sätt att bli matade och omtyckta. De begrep ingenting av det de sa... Men Alex begrep, mycket.

Ja, säger man nu, han var ett undantag. Hans valnötsstora hjärna var kanske lite extrem... Jag undrar vad oddsen är för att en forskare som går ut och köper en papegoja för att experimentera med just råkar köpa den enda gojan i världen med en mätbar IQ?!

Jag har förresten konstaterat att till och med myggor är intelligenta, men där går väl i alla fall gränsen?!! De där galna ufo-troende, konspirationsteoretiska ID-galningarna kan kanske ha rätt på någon enstaka punkt, men på det stora hela är naturen stendum och bara människan har något som kan kallas intelligens.

Precis som papegojan Alex begriper naturen ingenting... Comfortable hole, Alex, hallo!

PS: Och Tisse och Skrållan...

Andra bloggar om: , , , ,

Fyndig rubrik

Now you're talking about my favourites.

Hela min uppväxt fick jag höra från olika människor att mitt favoritdjur, gojan, är korkat och tramsigt.
Dessa människor hade nog sett för många döda-Polly-Monthy Python-sketcher, samt kanske dömt fåglarna på deras hesa läten.

Men dumma är de inte: De härmar andra djur, mänskligt tal, "räknar" till 50, skiljer på olika färger etc.
Imponerande.

Cecilia

Nej, dumma är inte djuren, Cecilia. Allt annat än.
Att man försöker försvara vårt institutionaliserade djurplågeri med att Alex var ett undantag det är däremot dumt.

MW

Mycket tänkvärt Mikael. Har också upplevt att djur är bra mycket klokare än vad vi kanske vill erkänna att de är.

Jag har sett en skata leka en dödligt farlig lek med en katt. De började på gräsmattan i trädgården, katten smygandes i ena änden, skatan spatserandes i den andra, uppenbart fullt medveten om katten. Hur det slutade? Hela 20 minuter senare ramlade katten ned från ett träd, och skatan flög, ja skarattandes därifrån.

//steelneck

Hej MW...Klart att "pippin" fattar vad noll är...Vacum tillståndet...Därifrån som all vibration om allt som finns utgår...noll punkten...*L*

Tänk om människa oxå begrep det..istället för att klä allt andligt till religioner...suck..

Hälsar IA och säger God Morgon och Punkt slut!!..hihi...

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil