« Hem | Sanning eller konsekvens, i trovärdighetens namn? » | Åtala Bush och de avblåser valet 2008 och inför un... » | Du kloka, rationella värld » | Vem kunde ana, att freden var så temperaturberoend... » | Att vara eller Wälivaara? 11 oktober 2007 » | Tysk meteorolog polisanmäler chemtrails » | Senator McCain tror att ett anfall mot Iran är när... » | Star Wars har tagits i bruk men är det det faktisk... » | 11 september-trötthet Testa och se om du är drabba... » | Isabella bloggar igen »

Därför tänker jag göra allt
för att UUAA inte ska tystna

I natt kom David Ickes senaste nyhetsbrev. För somliga, som för mig, är det en verklig högtidsstund. För kanske lika många är det en galnings sanslösa spekulationer. Men för de allra flesta säger det förmodligen ungefär lika mycket som om jag berättade att det kom ett nyhetsbrev från en gatuarbetare i Mumbai...

Det här ska dock inte handla om vem David Icke är – för om du tycker att jag är knäpp kommer du förmodligen inte att ha någon glädje av att känna till det. Men om du tycker att det ligger något i det jag säger, men ännu inte bekantat dig med honom, så går du direkt till hans hemsida och prenumererar på nyhetsbrevet. Direkt!

Ickes senaste brev handlade om vad som är syftet med till exempel en blogg som denna. (Och än en gång kommer vi tillbaka till den fundamentala drivkraften bakom allt vi gör, STS eller STO -- Service to Self eller Service to Others.) Frågan är alltså: bloggar du eller är du en aktivist för din egen skull och ditt behov av uppmärksamhet eller gör du det för att bidra till en allmän kunskaps- och medvetandehöjning? David kallar det "Big Game Player" eller "Little Game Player".

Med risk för att jag blir lite sentimental, så uppfattar jag att diskussionerna här på UUAA faktiskt har kommit väldigt långt på vägen till STO eller till "Big Game Players". Alla bidrar med insikter och kunskaper för en ökad medvetenhet, inte att först och främst driva sina teser och hitta fel i andras.

Det är inte så att jag vill kväva en faktadebatt eller påstå att allt det som sägs här alltid är rätt, men det som gjorde mig så glad när jag läste Icke och tänkte tillbaka på de senaste månaderna här på UUAA, var att debatten här präglas av respekt, osjälviskhet och mycket gedigna kunskaper. På mängder av andra politiska eller filosofiska bloggar pågår pajkastningar och personliga förolämpningar, men egentligen inte alls här. Inte ens om det blir meningsskiljaktigheter urartar de till förolämpningar eller sårade egon, utan det känns som om vi alla inser att det vi försöker sprida är viktigare än att själva alltid ha rätt. Och det är mycket ovanligt i debattsammanhang!

Så, trots vad jag berättat om mina bekymmer uppfattar jag att UUAA är alldeles för viktig för att stå eller falla med min privatsituation. Det vore verkligen att slänga bort något mycket värdefullt i "det stora spelet".
Mitt varmaste tack till alla alltså! Även till er som ännu inte kommit er för att kommentera, eftersom även de anonyma besökssiffrorna är en stimulans att jobba vidare. Men först och främst till alla som bidrar – vi håller på att skapa något ganska unikt!

Hejsan Mikael,

Din uttryckta mening: "...utan det känns som om vi alla inser att det vi försöker sprida är viktigare än att själva alltid ha rätt. Och det är mycket ovanligt i debattsammanhang!" - slut citat.

Mitt i prick här - skulle jag vilja säga. Jag frekventerar Carl Bildt´s blogg titt som tätt - och där är det inte så lite av motsatsen till "det vi försöker sprida är viktigare än att själva alltid ha rätt".

I övrigt så upplever jag för det mesta att det som dominerar i bloggvärlden är mer eller mindre "idiotförklaringar" av sina icke meningsfränder. Dock - jag finner ändå inte så lite nöje i att delta lite både här och där i detta "de dominerat intellektuella MASKINERNAS diskuterande" = bandsperlarmässigt repeterande av vad någon annan - eller än värre många andra tidigare har sagt = inte torgföra sina egna gjorda erfarenheter precis.

Så jag kan ju nu inte annat än hoppas på att Du fortsätter med UUAARADIO !

Lyyycka tiiill !

ha det... :-)
vännen Josef


PS. Men det förutsätter väl att Keno-spelat eller annat penninginflöde funkar så att kronfogden blir nöjd, kanske... DS.

Piratpartiets Rick Falkvinge bloggade just på ungefär samma ämne "sort of", han gjorde det dock utifrån en annan ugångspunkt, en artikel i en dagstidning om partiernas upptid på sina webbplatser. Rick rubricerade sin bloggning Vem fan bryr sig om upptid?, och menade att de viktiga är inte att bara finnas på nätet, utan hur man använder nätet i kollaboration med andra.

Citat:
"Folk idag tolererar inte att betraktas som passiva mottagare av information. De är i lika hög grad producenter och recensenter av information, och de platser som inte låter dem träda in i den rollen kommer inte att få några besök."

Kort sagt, nätet handlar om kommunikation mellan människor, inte bara till dem. Idealet är när när man kan säga: It works like an ant colony, where the collective intelligence superseedes any single contributor. Kom då ihåg att engelskans "intelligence" är ett betydligt bredare begrepp än svenskans.

//steelneck

Jag funderade på en annan sak när jag skrev det här:
Med tanke på de ofta skrämmande frågor vi tar upp här, är det extra viktigt att det inte uppfattas som om UUAA är ute efter att skrämmas.
Om vi kan diskutera lugnt och sakligt, så blir inte budskapet paralyserande, utan känslan blir mer att man inte är ensam, att det finns meningsfränder där ute. Även om vi inte delar varandras slutsatser till 100 procent – eller kanske till och med just därför att vi inte gör det.

Nu har jag rätt dåliga erfarenheter av att det förr eller senare dyker upp energitjuvar och splittrare, så snart det råder harmoni och ömsesidig uppskattning i ett forum, "The Little Game Players". Det är tyvärr ganska ofrånkomligt. Men den senaste tiden har de bara gett sig på mig privat – det verkar inte som de törs ge sig in i den öppna debatten. Och om någon gör det känner jag mig ganska trygg i att vi är rätt många som kan hantera en sådan "småtting".

Nu ska jag äta mina stuvade makaroner. Kram på er!

MW

Stuvade makaroner är gott.

Att det dyker upp en å annan med avvikande åsikt är bara bra, rent ut sagt nyttigt ibland och kan tjäna som en reality check, detta så länge som det framförs argument och inte spårar ut i pajkastning och ad hominem. Å när det gäller flamewars så måste man komma i håg att på nätet kan man aldrig någonsin räkna med att få sista ordet, då är det bättre att att helt frankt säga att; jag diskuterar inte det där mer, och sedan stå för det no matter what.

Om man betraktar någon som energitjuv så beror det på en själv, att man låter dem stjäla energi, det betyder att deras spikar tar där de ska så att säga. Tänk er situationen att ett barn som är på ett tjurigt humör säger "din djävla idiot" och jämför det med om en vuxen man normalt respekterar som en sansad person blir irriterad och med arg bestämd röst säger samma sak. Det ena rinner av som vatten på en gås, det andra är som ett hårt slag i magen.

Jag kommer ihåg ett oerhört tänkvärt inlägg på Oscar Swartz blogg som handlade om socialpsykologi och folks reaktioner på nätet, läs det inlägget, mycket tänkvärt.

//steelneck

David Icke ja. Inte ofta du kommit att nämna honom under den tid jag kikat in här mera regelbundet.

Själv kollar jag David Ickes hemsida minst 2-3 ggr om dagen. Man blir liksom nästan beroenda av hans fina sarkasmer i samband med nyheterna och linktipsen.
Läste Lars Adelskoghs översätting av Ickes "Robotarnas Uppror" nåt tag ca 1996. Efter det har jag läst det mesta han skrivit och lyssnat till det mesta han sagt på video eller DVD. Jag träffade David live i Sthlm 1999.

STS och STO är en slags tudelning jag inte helt otuggat själv accepterar som varandras motsatser. Varför ? Ja eftersom jag tycker att dom ofta kan gälla samtidigt.

Eller tycker ni att dom alltid utesluter varandra?

Att hjälpa andra kan vara viktigt för en själv och ens eget välbefinnande och ens egen själv känsla...

Det ämne (förlåt, hobbyverksamhet) som vi sysslar med, såsom mycket eller mindre mycket delaktiga i, är endast undantagsvis vasst i tonen. I enlighet med det allmänna vettet händer det att man träffar på betraktare som håller sig borta från allt löjligt nonsens. Detta är för dessa av förståliga anledningar ytterst löjligt nonsens: faktum är tendensen till att vissa går så långt och dra linjer i kunskapens fält (helt galet), gör någon slags extrem vandring och sållar bort mångfaldiga entiteter, och ibland går de överdrivet långt och försöker återställa vettet oss...ett annat faktum är att internet är ett förnämligt vapen i proceduren. Är själv inte felfri i aspekten, har faktiskt skrivit ett mail, vilket kanske inte var otrevligt utformat men i stort sett full med synpunkterna som jag ovan nämnt, som jag skickade iväg i förhoppning att mottagaren skulle komma på bättre tankar. Av mina idiotiska handlingar på Internet är denna av högsta valör (denna incident är i förhållande till Internets ålder grågammal). Jag tror att frågan i avseendet heter kontexter (som om ingen visste men det är ett kolossalt djupt dike), att man sinsemellan upplever viss problematik med att inse varandras syftningar: härom kvällen läste jag igenom Joakims artiklar och även om jag har viss förståelse för huvudkontentan, förstår jag inte riktigt hur slutledningarna kommit till…på den empiriska nivån ligger det tveklöst under min kapacitet. Och jag har nog också svårt med att alltid se ”the falshes of light” i dina texter Josef. Men det är trevlig läsning.
Ögade nyss Carl Chus berättelse om kognitiv dissonans , det som Steelneck länkande, och det som allt som oftast träffar mig, är just den förbaskade kognitiv dissonansen: att jag på ett tankemässigtplan är insatt i sammanbanden, att jag vet varför mitt outvecklade sinne reser sig till motstånd på främmande saker fastän mitt utvecklade sinne redan vet vad det beror på. Lyckligtvis kan man korregera dessa primitiva böjelser i efterhand, på så sätt att man låter - om man så vill - fullständigt oberörd.
Som ni uppmärksammar är debatter, åtminstone i dess klassiska variant, ett slags kraftmätningsverktyg: en fråga om makt (åtminstone i någon grad på något sätt i de allra flesta sammanhangen). Vad är vi? (åtminstone en förklaring till varför vi inte mäter makt inbördes torde vara att det huvudsakliga syftet är mycket större än de enskildas, och åtminstone finns därutöver en förhoppning att vi inte eftersträvar makt).
Önskar f.ö att det reder sig Mikael:)

Något som dock HAR tystnat, åtminstone för tillfället, är "Tecken i skyn". Detta är andra gången som någon medvetet saboterar sidan, första gången hade lösenordet till min server "råkat förändra sig". Nu kör man en ny utstuderad variant; alla sidor jag försöker uppdatera RADERAS. Min förstasida, "Universum i nytt ljus", är redan borta och lite annat som åkte med i förvirringen.

Detta är ingen slump och att kalla mig paranoid är alldeles för lätt. Jag är fullt i stånd att kunna skilja på paranoida föreställningar och subtila men medvetna sabotage. Det fria ordet är under attack och jag är obeskrivligt förbannad!

Det var verkligen tråkiga nyheter, Joakim. Jag kan ana hur det känns och jag kan bara säga att UUAA står till ditt förfogande om det är något du behöver publicera....

MW

Tack Mikael! Jag ska försöka få ComHem att verkligen kolla upp saken (så att de inte bara förhalar som förra gången). Om det inte lyckas eller drar ut på tiden kommer jag att skriva på en alternativ blogg tills vidare.

Hej Mikael och alla

Nu tillhör inte jag de som anser att en kliniskt konfliktfri site är ett föredöme eftersom vi alla vet att människor besitter känslor och frustrationer, och att det dessutom kan vara vikigt att få släppa på dem en del för att få känna sig hemma. Men en sak är bombsäker.

UUAA Radio är så långt ifrån en Small Player plats man kan komma.

Keep it coming

Mats

Det är definitivt inte fråga om att undvika konflikter som jag skrev det här. Jag hoppas verkligen inte att någon har fått för sig att jag är konflikträdd!

Däremot är jag så pass luttrad av ett liv av evigt debatterande, att jag vet hur diskussioner kan spåra ur bara för att någon uppfattar sig som missförstådd eller nedvärderad. Det ingår på något sätt i spelreglerna om man samlar människor som har starka och kontroversiella åsikter. Alldeles speciellt om diskussionerna bara sker i skrift.

Det som är så speciellt med kommentarerna och kommentatorerna på UUAA , är att alla förefaller så trygga i sina åsikter att det inte är hotfullt om någon är kritisk eller ifrågasättande. Det är raka puckar, givande och tagande och högt till tak, för att använda några riktigt slitna klyschor. ;-)
Kanske jag bara projicerar -- vilket för övrigt är temat på något av mina närmast kommande inlägg -- men jag är i alla fall jävligt glad för det.

MW

Skicka en kommentar
Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil