« Hem | Bye, Bye Rudy 9iu11ani » | Vann Kennedy över Nixon 1960 med hjälp av valfusk?... » | Rekommenderat: Jan-Olov Wikhall » | Kucinich hoppar av. Och OS genomförs med munskydd?... » | Se upp! Flera spännande fenomen på senaste tiden » | Bush och Vita huset:935 lögner som kostat 100.000-... » | Smugglingen av amerikanska kärnvapenhemligheter: S... » | Den nye Svarte påven Asiatiskt inflytande i Vatika... » | "The End of America: Letter of Warning to a Young ... » | Japanska ministrar utfrågade om 11 september »

Shell gör "obscen" rekordvinst
500 miljoner om dagen...

Visst kan man förstå att oljebolagen lider under vår nya miljömedvetenhet. Eller?
I två år i rad har Exxon Mobil gjort de största bolagsvinsterna i historien -- och kommer att slå rekordet även i år. Nu meddelar Europas största oljebolag, Royal Dutch Shell, att man gör en vinst på nästan 14 miljarder pund, eller drygt 175 miljarder kronor, 2007. Det är 3,5 miljarder i veckan eller 500 miljoner om dagen.
Samtidigt meddelar man att man investerat över 300 miljarder i att leta efter nya olje- och gaskällor. Är överpriser ett överord?

Men aktiemarknaden blev naturligtvis besviken...

UPPDATERAT 1/2:
Regeringen meddelade i går sin avsikt att höja bensinskatten med 70 öre. Naturligtvis i det ekologiskt ädla syftet att få oss att använda våra bilar mindre. Motivet ska således tolkas som att regeringen helst ser att de inte får in mer skatteintäkter, utan gärna det motsatta... Fan tro't.

Men i den globala ekonomin och politiken, borde inte energiföretagens absurda, obscena vinster betyda att de borde kunna beskattas hårdare, inte bara vi? Om Shell gör en vinst på 175 miljarder, kan vi lugnt förmoda att den samlade industrin kommer upp i vinster i biljonklassen. Och det på att pumpa upp, raffinera och marknadsföra en resurs som egentligen inte självklart borde vara privatägd, utan som tillhör Jorden och oss alla som bor på henne. Är det inte just på grund av "avgifter" för utvinningssrätter, som de arabiska shejkerna blivit så förmögna? Idén är alltså inte särskilt ny...
Tänk om till exempel EU skulle kunna visa det modet! Är det inte sådana övergripande beslut vi har det till?

Är det så som man påstår, att förbränningen av olja är en väsentlig faktor i den globala uppvärmningen, så vore ju det rimliga kravet, precis som det president Truman en gång ställde till vapenindustrin under andra världskriget, att man i ett krisläge ska ställa upp och bidra till en lösning till självkostnadspris, inte profitera på krisen.
Men eftersom politikerna inte vågar utmana marknadskrafterna, inte ens när man samtidigt talar om såpass allvarliga saker som Jordens undergång och behovet av enorma satsningar på alternativa energislag, är sådana förhoppningar självklart naiva. Ta pengarna från skattebetalarna och låt aktieägarna fortsätta att profitera.

Detta förefaller mer och mer som ett av de största och mest omfattande bedrägerier som världen utsatts för...

UPPDATERAT 2, 1/2:
Exxon Mobil gör oss inte besvikna. De presenterade i dag sina sensate kvartalssiffror, och bolagets vinstnivå var ungefär dubbelt så stor som Shells. Familjerna Rothschild (Shell) och Rockefeller (Exxon) brukar ofta kallas världens främsta filantroper.
FAN TRO'T!!!

Läs andra bloggares åsikter om , , ,

Du har så rätt...
Jag brukar efterlysa vad man gjort för stora miljösatsningar för alla de miljarder vi redan hittills har pytsat in till statskassan genom skatter och miljöavgifter. Men jag hittar inget, och får heller inga exempel serverade..

Bör det inte vara rimligt att exempelvis bilisterna får tillbaka en hel del av dessa inbetalda medel i form av att man t.ex. får sin bil konverterad till att köra med etanol? Nä då måste man köpa en sprillans ny bil istället!?
Snacka om resursslöseri...
Eller varför inte se till att alla pendlare åker gratis med tåg/buss/tunnelbana?

Eftersom läget enligt alarmisterna är så akuta, så krävs akuta åtgärder. Kan då vara att alla hus som värms med olja och/eller el får köpa värmepumpar till rejält låga priser, kanske rent av gratis det med?
Pengarna finns, efter alla år med dessa avgifter.

Så länge det inte sker drastiska åtgärder för att underlätta för den vanliga medborgaren att bli "klimatsmart" så kommer jag inte att tro på sagan heller.
Förresten, det är redan för sent för dom att kunna ändra min inställning. Dom har haft 10-15 år på sig redan och inget har hänt.

Vad det gäller den ökade skatten, samt att man funderar på att införa kilometerskatt igen på transporterna, kommer enbart innebära att man som vanlig "svensson" drar in på annat.
Transporternas ökade kostnader blir "bara" högre priser (mer moms för den delen in till staten).
Jag tror att man redan idag är på smärtgränsen till vad man mäktar med gällande bensinpriserna, och närman nu har Jordens väl och ve i argumentskålen så blir eventuella protester förknippat med att man inte vill rädda Jorden..

Att man inte kan/vill pungslå den så ofta kritiserade oljeindustrin, genom att sno dom på halva vinsten t.ex, tyder också det på att hotet är en saga, eller något annat...

Medborgaren står som förlorare, igen.
Staten och de krafter där bakom kommer stå som vinnare, igen.

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil