« Hem | Kul och sentimentalt » | Bush: Kan Iran bygga kärnvapen riskerar vi tredje ... » | Att verka som man inte syns » | Därför tänker jag göra allt för att UUAA inte ska ... » | Sanning eller konsekvens, i trovärdighetens namn? » | Åtala Bush och de avblåser valet 2008 och inför un... » | Du kloka, rationella värld » | Vem kunde ana, att freden var så temperaturberoend... » | Att vara eller Wälivaara? 11 oktober 2007 » | Tysk meteorolog polisanmäler chemtrails »

Guds avbild...

Ett montage av Mikael Wälivaara

En av mina djupaste meningsskiljaktigheter med den judiskt-kristna guden är hans småaktighet, elakhet, lynnighet och allmänna inkompetens. Lite grand som en av hans avbilder, George Bush, alltså...

Om man får som gesällprov att skapa sig en egen värld, med ljus och mörker, hav och land, djur och växter och sin egen avbild på toppen, då kan jag acceptera att det ser ut som det gör och att Jehova ångrade sig.
Men då kan jag å andra sidan inte dyrka honom som allsmäktig.

Om Jorden däremot var ett mästarprov i gudarnas frimurarloge, då vete katten om jag kan godta Syndafloden... I alla fall inte utan att kräva tillbaka mästarbrevet. Antingen vet du vad du sysslar med eller också håller du bara på och chansar. Du har inte rätt att kalla dig Gud om du inte ens kunde förutsäga att människor med fri vilja skulle kunna använda den till att vända dig ryggen...

Sedan är det ju inte inne för tillfället att prata om helvetet, men det förundrar mig också. Vadan denna frizon för Lucifer, dit Jehovas makt inte når? Eller skulle Jehova kunna förgöra Satan om han bara ville? I så fall måste Jehova tycka att det är helt okej att tortera en buddistmunk eller en imam i all evighet – vilket väl gör Burma och Guantánamo till Gudi behagliga platser – eller också är han inte allsmäktig...

Men mest av allt störs jag av de tio budorden... Det är bara tio saker han begär av sina trogna. Den kortaste och tydligaste lagboken av alla – som Han för säkerhets skull högg i sten!
Du ska tro på Honom och ingen annan, du ska inte svära, du ska inte jobba på söndagar, du ska lyssna på dina föräldrar, du ska inte döda, du ska inte ligga med någon annan om du är gift, du ska inte ta saker som inte är dina, du ska inte begå mened, du ska inte vara avundsjuk på din granne och inte drömma om hans fru...

Jag tror att det är ganska uppenbart, även för en hängiven kristen, att en Gud som bryr sig borde vara ganska förbannad vid det här laget... Och att han borde ta George Bush och Dick Cheney i öronen och vråla: "Vad är det i orden 'Du skall icke dräpa' som ni inte förstår?!!"

Den gudabenådade komikern George Carlin säger det så mycket bättre. Titta åtminstone på de första 90 sekunderna.

Om man ska tro den första delen av Zeitgeist så behöver man ju inte ta det där med Jesus och hans kompisar så allvarligt.

Poison or Cure? Religious Belief in the Modern World

Hitchens är alltid underhållande om religion:
http://video.google.com/videoplay?docid=-6851159367044940771&hl=en

Jo, Måns, jag tror faktiskt att detta är något att ta på mycket stort allvar.

För det första är det fundamentalistiska kristna som har det moraliska tolkningsföreträdet i USA -- åtminstone bland "vanligt" folk. Detta har inneburit att massor av amerikaner är övertygade om att Jesus kommer att återuppstå i Israel under deras livstid och att Domedagen alltså är nära. Därav det massiva kristna stödet för sionismen.

För det andra tror jag att det är viktigt för vår förståelse av hur vår omvärld fungerar. Jag lyssnar precis på gårdagens podcast av Mike Malloy. Han säger så här, nästan ordagrant:
"När ni kristna konservativa kommer upp till pärleporten kommer Gud att stå där och vänta på er, slita skallen av er, pissa ner i halsen på er och sparka er rakt ned i helvetet..."
Den påstått kristne som förlåter att både kyrkans och statens representanter hycklande bryter mot samtliga budorden hela tiden, den hängivet kristne som är emot kvinnliga präster, trots att det till och med enligt lag är förbjudet att diskriminera, den skenhelige kristne som anser att det är fel med abort med okej med krig, tillhör den moraliska majoriteten idag. Trots att de är förbannade hycklare.

För det tredje var det bara några år sedan som personer som hade som jobb att föra den judiskt-kristna gudens talan var statsanställda...
Efter över ett halvsekel av socialdemokratisk hegemoni i landet hade vi en statskyrka och har fortfarande ett kungahus. Bägge instutitionerna fundamentalt odemokratiska och orimliga. Och bägge centrala i den stora konspirationen...

Det finns mycket mer att skriva, men inte tillräckligt med tid...

MW

GooodAfton Alla,

Finns det någonting någonsin i wår historia - såväl som i dags dato - som har ställt till ett djävla HELVETE på jorden egentligen - förutom TRO = att inte VETA ?

Ha det... :-)
vännen Josef

Vad är det i orden 'Du skall icke dräpa' som ni inte förstår?!!

Strålande MW, jag kan se karikatyr-teckningen av det..

BTW. Ett annat litet skämt. Det var visst en liten kyrka i näheten av, typ nedanför, WTC som blev förstörd av allt skrot som trillade ned. En vän skojade om det.. - De höll säkert på med nåt fuffens där i kyrkan som gud inte gillade. Så gud bestämde sig för att jämna kyrkan med marken och stäckte då ned sitt pekfinger från skyn och pekade mot Manhattan ... Oopss, sorry.

//steelneck

Josef:
Jag vill nog inte arkivera alla sådana grymheter under rubriken "tro", utan under rubriken "religion".
Jag tror djupt på att jag är en odödlig skäl i en fysisk kropp, så jag är inte emot tro.
Men jag är oerhört starkt emot människor som gör sin tro till en religion och sin religion till Guds välsignelse att förfölja och döda andra.

Steelneck:
Ooops, indeed...

Men hur förklarar vi Pentagon då? Det hålet var ju bara fem meter i diameter... Förslag mottages tacksamt.

MW

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

MIKAEL


Men TROR du på denne ofullkomlige GESÄLLPROVS-gud som ångrat sig?

Vem lyder han under, i sådana fall?

Z:
Förlåt att jag inte svarat på din fråga redan -- jag har filat på ett helt inlägg om detta, men får inte ihop det som jag skulle vilja. Du är dessutom så mycket mer teologiskt kunnig än jag.

Nej, jag tror inte på gesäll-guden. Jag tror, mycket förenklat, att Gaia används som ett "växthus" utav utomjordiska intelligenser, men att de är allt annat än gudar. Människan är förmodligen skapad efter deras avbild, genom genetiska manipulationer, därav myten, och inne i detta tredimensionella kroppsliga fängelse finns också din och min odödliga, gudomliga, reinkarnerande själ.

Nya testamentet är ett försök att maskera Bibelns gamla tradition av terror, straff, blods- och människooffer. Men spåren, symbolerna finns kvar, till exempel i den makabra nattvarden.

Detta betyder inte att jag betraktar alla kristna som onda och blodtörstiga. Det finns många, många uppriktigt goda och kärleksfulla kristna. Men det är också oroväckande många kyrkor som genom seklerna ansett att de har rätten och uppgiften att missionera med svärdet, att de är överlägsna alla andra och fria från ansvar eftersom de handlar på Guds uppmaning.
Gamla testamentets utvalda folk, judarna, är visserligen inte missionerande, men minst lika övertygade om att de är upphöjda över och överlägsna alla andra folk och religioner.

Det är min tro på reinkarnation som gör att jag orkar hålla på som jag gör. Respekten för att jag aldrig kan "förlåtas" mina oetiska gärningar, utan måste ta med mig hela mitt bagage av handlingar, kunskaper och självinsikter till nästa liv. Om det sedan blir i en ny kropp eller i en annan densitet, det är upp till mig...

Som sagt, mycket förenklat. Men, för tydlighetens skull, du känns som en mycket god och gammal själ, Z.

MW

Jo, då
Bibeln innehåller en massa grymheter, speciellt i GT, den beskriver hur människan är, därför gillar jag Psaltaren.

Och motvikten, den spokryfiska Jesus Syraks bok (också GT)

Apropå gammal själ så har jag en polare som inte tyckte om att fylla 34, eftersom Jesus korsfästes vid 33. Tja, smålog han ironiskt, äldre än Jesus.
Själv blir jag 33 i januari, så jag har en bit kvar att gräma mig och tycka synd om mig själv ;)

Z,
mitt största problem är inte vad som står i GT eller NT, eller Psaltaren för den delen, utan hur kristendom och judendom omsätts i praktiken.

Precis som jag föraktar det beteende som kallas "manligt", föraktar jag det självförhärligande hycklande som kallas "judiskt-kristet". Och jag inser nu att jag också bär en skuld till bägge.

Vi tillhör en kultur som dödar, stjäl, hyllar det materiella och hetsas till avundsjuka och sexuell egoism. Vi är så avlägsna andlighet som det bara går att komma – med några enstaka undantag – och det våra ledare säger är: Mer, mer, mer!

Mer hat, mer självförakt, mer girighet!

Så ser vår judiskt-kristna moral ut. Jag skäms!

MW

Men hur ser det ut med motsatsen till budorden, de sju dödssynderna?

Högmod
Girighet
Vällust
Avund
Frosseri
Vrede
Lättja

I snart två tusen år har vi fostrats och kontrollerats av kyrorna och av Bibeln. Och vad är det som bäst beskriver oss -- och dem?
De sju dödssynderna eller de tio budorden?
Är det inte något som är fundamentalt fel, eller kan man bara skylla allt på arvssynd?

MW

Skicka en kommentar

Länka till detta inlägg

Skapa en länk

Mikael Wälivaara

Om mig

  • Mikael Wälivaara
  • KIVIK, Skåne, Sweden
  • "Food for thought", eller tankeföda som man skulle kunna översätta det med, till andra hungrande själar, som jag.
Min profil